SC Cambuur onderuit tegen Jong Ajax

LEEUWARDEN - SC Cambuur is er zaterdag niet in geslaagd de zesde competitiezege in successie te boeken. In eigen stadion werd verloren van Jong Ajax: 2-3.

De Leeuwarders verzuimden het duel bij een 2-1 voorsprong te beslissen, en verliezen Almere City - met vijf punten verschil aan kop - derhalve uit het oog op de ranglijst. SC Cambuur loopt nog wel een wedstrijd achter omdat het uitduel met Jong PSV onlangs werd afgelast vanwege teveel coronagevallen bij de Eindhovenaren.

Wedstrijdverloop

De Amsterdammers hadden vanaf de aftrap een overwicht en drukten dat in de achtste minuut uit in de score. Kenneth Taylor nam de openingstreffer voor zijn rekening: 0-1. De Leeuwarders ontsnapten vlak daarna zelfs aan een grotere achterstand. Op het kwartier kwam SC Cambuur - bij de eerste échte kans - op gelijke hoogte. Mees Hoedemakers liet doelman Kjell Scherpen met een geweldige uithaal volstrekt kansloos: 1-1. Voorts golfde het spel in een hoog tempo op en neer. Halverwege de eerste helft namen de geel-blauwen de leiding. Na goed afjagen veroverde Jamie Jacobs de bal, behield vervolgens het overzicht en bracht Michael Breij in stelling die op zijn beurt beheerst binnenschoot: 2-1. Tot aan de pauze bleef het tempo hoog, kwamen beide elftallen tot fraaie aanvallen, maar veranderde er niks aan de stand.

Zonder wijzigingen begon SC Cambuur aan de tweede helft.

Vijf minuten na de spelhervatting ontsnapte Jong Ajax tweemaal achtereen aan een grotere achterstand. Giovanni Korte nam het doel onder vuur uit de draai, en een flipperkastmoment leverde evenmin een Leeuwarder treffer op. In de 55ste minuut vloog de bal wonderwel weer niet tegen de touwen van het doel van de bezoekers; Michael Breij - bediend door Mühren - schoot van dichtbij snoeihard tegen keeper Kjell Scherpen. Op het uur bracht Scherpen redding met een been na een schuiver van Korte. In de 68ste minuut waren de Amsterdammers ineens dichtbij de gelijkmaker. Sonny Stevens redde fraai op de doellijn na een kopbal van Jurriën Timber. Jong Ajax drukte SC Cambuur in die fase steeds verder achteruit en kwam in de 83ste minuut met enig fortuin op gelijke hoogte. Een inzet van Devyne Rench werd van richting veranderd waardoor Stevens kansloos was: 2-2. In de 88ste minuut namen de Amsterdammers de leiding. Uit een corner kopte Enric LIansana raak: 2-3.

Opstelling SC Cambuur

Stevens, Schmidt, Mac-Intosch ('89 Pouwels), Kramer, Sambissa, Hoedemakers ('77 Ter Heide), Jacobs, Maulun, Breij ('67 Antonia), Mühren, Korte

Karakteristieken

Uitslag: 2-3 (2-1)

Scoreverloop: 0-1 Taylor ('8), 1-1 Hoedemakers ('15), 2-1 Breij ('22), 2-2 Rensch ('83), 2-3 LIansana ('88)

Scheidsrechter Christiaan Bax gaf geel aan Maulun (SC Cambuur) en Douglas, Scherpen (Jong Ajax). 

Aantal toeschouwers: 0

Tekst: Henk Albers
twitter @henkalbers1970 / instagram.com/henkalbersmooifut