Leukste fietsroutes om en nabij Leeuwarden!

Aangeboden door: slotenspeciaalzaak.nl

Leeuwarden is een super leuke stad om te bezoeken (of om er te wonen!). Er is veel te zien en te beleven in de sfeervolle, historische binnenstad en ook de omgeving is zeker de moeite waard om met de fiets te verkennen. Bij Friesland denk je aan 'plat en uitgestrekt groen'. Dat klopt voor een groot deel, maar toch is er in de omgeving van Leeuwarden meer variatie dan je misschien had verwacht!

Hieronder geven we je een paar tips voor verrassende fietsroutes in de nabije omgeving van de stad.

Ga goed voorbereid op stap

Als je de onderstaande fietsroutes gaat ontdekken, dan is het belangrijk dat je een goede voorbereiding treft. Voordat je op stap gaat is het belangrijk dat je met een aantal zaken rekening houdt. Denk aan:

  • De staat waarin je fiets verkeert, misschien is toch eens tijd voor die nieuwe fiets?
  • Plan van te voren al je tussenstops in, dan weet je precies waar je aan toe bent
  • Zorg voor een goed slot voor je fiets, bij een slotenspeciaalzaak kan je een veilig slot halen
  • Neem voldoende eten en drinken mee, je wilt toch wat meehebben voor onderweg
  • Een bandplaksetje is toch altijd handig, mocht je de ultieme pech van een lekke band hebben

Als je aan het bovenstaande denkt, dan kan er eigenlijk bijna niks mis gaan tijdens je fietstocht.

1. Naar het noordoosten

Ten noordoosten van Leeuwarden liggen een paar mooie natuurgebieden, zoals de Grutte Wielen. Hier geniet je van de prachtige, Friese natuur met meertjes, natte graslanden, riet- en zeggenmoerassen, twee eendenkooien, heel veel vogels en een uitkijkpost waar je even een stop zou kunnen maken.

Een andere mogelijkheid is om een mooie route uit te stippelen door de Nieuwe Wielen en de Lytse Wielen waarbij je dan onderweg een uitstapje maakt naar de Aqua Zoo of het prachtige park de Vijversburg. Of fiets nog meer naar het noorden en breng een bezoek aan de pittoreske plaats Dokkum. Het is een eind doortrappen, maar wel de moeite waard!

2. Naar het zuiden

Het honderd procent Friese landschap ten zuiden van de stad is allesbehalve saai. Tussen de groene velden is er namelijk veel te zien. Stippel een route uit en maak tussenstops bij de Kramersmolen en Molen Hoogland en doe mee aan een rondleiding in de museumboerderij het Barrahuis. Fiets door naar het schilderachtige dorp Wirdum voor een heerlijk lunch en daarna weer terug naar het noorden, naar Leeuwarden.

3. Naar het Westen

Ook ten westen van de Friese hoofdstad is het leuk fietsen. Peddel bijvoorbeeld naar het knusse plaatsje Marsum en breng er een bezoek aan de schitterende stinze de Heringastate, ook wel Poptaslot genoemd. Of trap flink door en trek naar Franeker. De echte die-hards kunnen natuurlijk ook doorfietsen naar Harlingen, om daar van een heerlijke vismaaltijd aan de kust te genieten.

4. Naar de waddenzee en terug

Fiets via het mooie dorp Stiens en door andere piepkleine dorpen zoals Vrouwenparochie en Nij Altoena door naar de kust in het noorden. Ga lekker uitwaaien op het strand of fiets door de duinen. Of fiets recht naar het noorden en ga langs het bezoekerscentrum in Hegebeintum, gelegen aan de voet van een terp. Hier haal je toegangskaarten voor de rondleiding naar de 12e-eeuwse Romaanse kerk, bezoek je het Archeologische steunpunt en kun je toeristische informatie over de gehele regio verkrijgen. Er zijn souvenirs en een gezellig petit-restaurant met terras waar je van een koffie of een lunch kunt genieten met uitzicht op het typisch Friese landschap.

Fietsknooppunten

Je ziet, vanuit Leeuwarden kun je echt alle windstreken gaan ontdekken met de fiets. De omgeving is prachtig én gevarieerd. Zoek online voor leuke bestaande fietsroutes of stel je eigen route samen. Daarvoor kun je handig gebruik maken van de vele Fietsknooppunten en ook dié kun je online vinden.