SC Cambuur ten koste van RKC door in beker

WAALWIJK - SC Cambuur heeft woensdagavond de tweede ronde van het bekertoernooi bereikt. In het Mandemakers Stadion hielden de in de eredivisie uitkomende Brabanders en de Leeuwarder eerstedivisionist elkaar na 90 minuten én verlenging in evenwicht: 2-2. Na het perfect nemen van penalty's ging Cambuur door.

Trainer Henk de Jong stuurde - ten opzichte van de recente competitieduels - een behoorlijk gewijzigde formatie het veld in tegen de Rooms Katholieke Combinatie Waalwijk.

Wedstrijdverloop

Cambuur was vanaf de aftrap lange tijd zoekende, stond RKC al snel een handvol corners toe, maar kwam in de openingsfase geen moment echt in gevaar. Halverwege de eerste helft nam Richard van der Venne het doel van de Leeuwarders dan wel serieus onder vuur. Sonny Stevens stond op de juiste plek en bracht solide redding. Op het halfuur nam Cambuur - tegen de verhouding in - de leiding. Jarchinio Antonia leverde de assist op maat, Maarten Pouwels kon simpel afwerken: 0-1. Vijf minuten voor de pauze werd de marge - bij de tweede Leeuwarder kans - zelfs verdubbeld. Antonia was wederom de aangever, maar nu haalde Jamie Jacobs de trekker over: 0-2. 

Met David Sambissa voor Jarchinio Antonia werd aan de tweede helft begonnen.

In de 56ste minuut beging keeper Grim in zijn '16' overduidelijk een overtreding op Pouwels. Arbiter Martens zag er merkwaardig genoeg niets in. Voorts hield Cambuur het achterin aanvankelijk eenvoudig op orde, omdat RKC aanvallend langdurig onmachtig was na de pauze. In de 79ste minuut mocht Dylan Smit debuteren. De jongeling verving Bangura, en schoot bij zijn eerste balcontact de bal meteen tegen de touwen, maar deed dat echter terwijl de vlag al omhoog was. Smit zijn juichmoment duurde derhalve slechts een paar tellen. Vijf minuten voor tijd bracht Lennerd Daneels - middels een fantastich diagonaal schot - de spanning terug in de wedstrijd: 1-2. In de vierde minuut van de extra tijd viel ook nog de gelijkmaker. Juriën Gaari was de gevierde man bij de Brabanders, en dus moest er worden verlengd. 

Met Stefan Deuling voor Ladan werd aan de eerste verlenging begonnen. Deuling debuteerde daarmee.

In de 97ste minuut was Mitchel Paulissen akelig dichtbij een treffer, maar hij pegelde de bal over. In de 100ste minuut was Paul Quasten gevaarlijk. Stevens stond op de juiste plaats en voorkwam een derde doelpunt van de thuisclub. 

Met Mees Gootjes, alweer een debutant, voor Japer ter Heide werd aan de tweede verlenging begonnen.

Een kopkansje voor de thuisclub ging in de laatste minuut ruim over en dus moesten strafschoppen uitsluitsel brengen.

Perfecte penaltyserie

Alle vijf de penaltynemers van SC Cambuur - Gootjes, Hoedemakers, Paulissen, Nieuwpoort en als laatste Maulun - schoten raak. Omdat Stevens een penalty van Meulensteen stopte gaat Cambuur 'de koker in'. 

Opstelling SC Cambuur

Stevens, Schmidt, Nieuwpoort, Kramer, Bangura ('79 Smit), Ter Heide ('106 Gootjes), Jacobs ('72 Hoedemakers), Maulun, Antonia ('46 Sambissa), Pouwels ('82 Ladan) ('91 Deuling), Paulissen

Karakteristieken

Uitslag: 2-2 (0-2)

Scoreverloop: 0-1 Pouwels ('30), 0-2 Jacobs ('41), 1-2 Daneels ('85), 2-2 Gaari ('90+4)

Scheidsrechter Martens gaf geel aan Bangura, Paulissen, Deuling (SC Cambuur) en Lars Nieuwpoort (RKC).

Tekst: Henk Albers
twitter @henkalbers1970 / instagram.com/henkalbersmooifut