'Rjocht yn ’t hert' in première in Weidum

WEIDUM - 'Rjocht yn it hert' is een nieuwe Friestalige komedie en een Nederlandse première. Het stuk is geschreven door de Duitse schrijfster Angelika Bartram en vertaald en bewerkt door Hans Brans, die ook tekende voor de regie.

Verhaallijn

Ergens in de jaren zestig zien we Irene Dorée in een knus flatje met balkon. Op het eerste gezicht een vlotte, maar wat zweverige vrouw. Maar waarom laat ze haar geliefde parkiet ontsnappen en wil ze ‘eruit stappen’ na het zien van haar lievelingsfilm op t.v.? Voor het zover komt begeeft het apparaat het echter. Reparateur Freddy Postuma moet uitkomst bieden.

Freddy is een praktische man met een voorkeur voor stoere westerns, maar naar eigen zeggen ‘niet zo’n haan’. Een grotere tegenstelling met de mysterieuze, ongrijpbare Irene is nauwelijks denkbaar, maar in hun liefde voor films vinden ze elkaar. Af en toe.

Hoe loopt dit af? Weet Freddy de wispelturige Irene af te brengen van haar onzalige voornemen – of niet? Wordt het misschien nog wat tussen die twee – of niet? Het bijzondere van ‘Rjocht yn ’t hert’, is dat het publiek daar zelf over mee mag beslissen. Halverwege de voorstelling stappen de twee acteurs uit hun rol en vragen ze de toeschouwers naar hun mening. Hoe willen zij dat het stuk afloopt? Ook al bepaalt het publiek de afloop, het slot is er niet minder verrassend om.

De makers

Inez Timmer is in Friesland en Duitsland vooral bekend als zangeres, maar ook als comédienne. Ze speelde in talloze musicals en produceert daarnaast met veel succes haar eigen voorstellingen. In 2019 had ze een daverend debuut in ‘the Voice Senior’ en ontving ze een nominatie voor de beste vrouwelijke bijrol in een Nederlandse musical.

Thijs Meester schitterde als acteur in talloze (openlucht- en andere producties, zoals ‘Elk sines’, Master Gysbert en Het Kollumer Oproer (met Syb van der Ploeg). Daarnaast werkt hij voor Omrop Fryslân als acteur en poppenspeler. In september 2020 ging zijn eerste solo ‘Mens erger je niet’ in première.

Hans Brans is behalve als dramaturg en recensent vooral bekend als productief en succesvol toneelschrijver. Hij schreef o.a. stukken voor jongeren, komedies, serieus drama, locatietheater en openluchtspelen, waarvan verschillende in de prijzen vielen. Als regisseur is hij bij voorkeur in het ‘kleinschalige’ theater actief.

De voorstellingen

‘Rjocht yn ’t hert’ gaat op zaterdag 7 november om 20.00 uur in première in het Dorpshuis van Weidum. Op vrijdagavond 6 november is er een try out en op zondagmiddag 8 november om 15.00 uur een matinee. Daarna zal de voorstelling het komende seizoen op tal van plekken in Friesland te zien zijn. Vanwege de perikelen rondom corona is de voorstellingslijst op dit moment nog niet definitief. Kijk voor meer informatie, updates en het verkrijgen van kaarten op de website: www.theaterineziatief.nl.