Asieldier van de week | Karel

LEEUWARDEN - Dierenopvang De Wissel vraagt wekelijks om uw aandacht voor asieldieren. Het gaat dit keer om Karel, een Anatolische herdershond.

Nu is het grootste deel van het verspreidingsgebied van Huis aan Huis Leeuwarden de stad Leeuwarden, maar gelukkig is de gemeente Leeuwarden een aantal jaren geleden wat groter geworden. Dit noemen we even want Karel is niet een hond voor in de stad, dus richten ons met dit verhaal van Karel tot de hondenliefhebber die in het buitengebied woont.

Karel is wel een erg gemakkelijke hond voor zijn ras. Tenminste, wanneer hij je kent. Dan namelijk laat hij zich alles welgevallen. Aaien, borstelen, spelen alles vindt hij prachtig. Ook aan de lijn is hij over het algemeen niet moeilijk. Tenzij hij een andere hond of een kat tegenkomt. Dan moet je stevig in je schoenen staan want op dat moment merk je hoe sterk hij is. Omdat hij graag aandacht krijgt vindt Karel het niet prettig om lang alleen te zijn. Dan begint hij te blaffen en joelen, ook een reden om hem niet in de stad te plaatsen. Wanneer u belangstelling voor Karel heeft houdt dan rekening met de onderstaande omschrijving.

Karel is een echte Anatolische herder en vertoont een typisch berghonden karakter: zelfstandig, sterk, waaks, niet gek op andere honden en graag buiten. Hij kent geen commando’s, maakt niet snel oogcontact met je, kan niet loslopen (komt niet terug) en is niet echt een trainbare hond. Dat hoort ook bij het ras: ze verdedigen zonder aanwezigheid van de herder een kudde schapen tegen wolven en beren. Ze hebben mensen bijna niet nodig en passen daarom lastig in de Nederlandse samenleving waar we eigenlijk ontzettend veel verwachten van honden. Zoals al eerder werd opgemerkt is Karel in die zin een uitzondering dat hij wel graag bij de baas in de buurt is.

Mocht u interesse hebben in Karel, of een van onze andere dieren dan kunt u contact opnemen via telefoonnummer 058-2664300. We zijn dagelijks bereikbaar tussen 10.00 en 12.00 uur (behalve op zondag) en van 14.00 tot 17.00 uur (behalve op woensdag en zondag). Meer informatie op de website: www.dierenopvangdewissel.nl

Wilt u een schenking doen? Dan kunt u een bedrag overmaken op rekeningnummer NL51 INGB 0000 839995 t.n.v. Stichting Dierenopvang de Wissel. De Wissel vangt zwerfdieren op uit de volgende gemeenten: Leeuwarden, Harlingen, De Waadhoeke, Vlieland en Ameland.