SC Cambuur vrijwel zeker van periodetitel na winst op Roda JC

LEEUWARDEN - SC Cambuur boekte vrijdagavond de vijfde competitiezege in successie. In eigen stadion werd Roda JC overtuigend geklopt: 3-0.

Het binnenhalen van de eerste periode is met de actuele stand van zaken slechts een formaliteit. De Graafschap kan weliswaar in punten gelijk komen, maar zal het enorme verschil in doelsaldo alleen goed kunnen maken als Pasen en Pinksteren op één dag vallen. 

Wedstrijdverloop

Cambuur moest het initiatief in de openingsfase aan Roda laten. De eerste echte kans was dan ook voor de bezoekers. Sonny Stevens redde in de achtste minuut prima op een verraderlijke uithaal van Roland Alberg. In de elfde minuut meldden de Leeuwarders zich voor het eerst in de vijandelijke '16' en meteen was het raak. Na voorbereidend werk van Mitchel Paulissen opende Robert Mühren de score: 1-0. Halverwege de eerste helft moest Erik Schouten geblesseerd naar de kant, Joris Kramer was zijn vervanger. Na ruim een half uur verdubbelden de geel-blauwen de marge. Mühren leverde de assist, Giovanni Kort haalde de trekker over: 2-0. In de 42ste minuut was Cambuur akelig dichtbij nog een goal, maar keeper Santos weerhield Mühren van scoren. In de extra tijd van de eerste helft trof Mühren ook nog de paal met een pegel van afstand. 

Zonder verdere wijzigingen werd door de manschappen van trainer De Jong aan de tweede helft begonnen.

Binnen de minuut was het al weer raak voor de geel-blauwen. Jarchinio Antonia strafte geknoei in de defensie van Roda af: 3-0. Vervolgens ging het tempo omlaag en gebeurde er lange tijd weinig voor beide doelen. In de 70ste minuut was eerste Roda (kans Lambrix) dichtbij een goal en een minuut later deed Cambuur (kans Mühren) van zich spreken. In de 73ste minuut moest Cambuur verder met tien man nadat Paulissen een tweede gele kaart - en dus rood - had ontvangen van arbiter Higler. In ondertal hielden de Leeuwarders het hoofd koel en dus kwam de 3-0 zege geen moment in gevaar. 

Opstelling SC Cambuur

Stevens, Schmidt, Mac-Intosch ('68 Nieuwpoort), Schouten ('22 Kramer), Sambissa ('90+1 Bangura), Jacobs, Hoedemakers, Paulissen, Antonia ('90+1 Ter Heide), Mühren, Korte ('68 Maulun)

Karakteristieken

Uitslag: 3-0 (2-0)

Scoreverloop: 1-0 Mühren ('11), 2-0 Korte ('34), 3-0 Antonia ('46)

Scheidsrechter Dennis Higler gaf geel aan Sambissa (SC Cambuur) en Absalem, Bakker (Roda JC). 

Bijzonderheden: Paulissen ontving in de 73ste minuut een tweede gele kaart en dus rood.

Aantal toeschouwers: 0

Tekst: Henk Albers
twitter @henkalbers1970 / instagram.com/henkalbersmooifut