Winkelcarwash Spray & Go in strijd tegen corona

STIENS - Albert Heijn Wassenaar, met vestigingen in Stiens en Sint Annaparochie, onderkende het nut en het gemak van Spray & Go al tijdens de afgelopen zomerperiode. In augustus werden de beide winkels voorzien van deze 'winkelcarwash' en zeker nu blijkt het in meerdere opzichten een prima investering.

Een bezoekje aan het filiaal in Stiens maakt binnen een paar minuten veel duidelijk. Echt iedereen duwt zijn of haar karretje de Spray & Go in alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Het concept is dan ook heel simpel: winkelwagen erin, even zwaaien met je hand en het karretje is coronaproof ontsmet. Geen geknoei met spuitbussen en rollen papier.

Investering waard

Jan Draaisma, assistent bedrijfsleider, laat in het midden wat dit stukje techniek heeft moeten kosten, maar vindt het elke cent dubbel en dwars waard: ,,Je weet zeker dat een kar écht goed wordt ontsmet. We gebruiken namelijk geen schoonmaakmiddel, maar een wat duurder desinfectiemiddel. Bovendien voorkom je hiermee dat er papier op straat overal heenwaait, waar je dan naar op zoek moet in de buurt. Eén papiertje vergeten terug te vinden en je hebt klachten van de buren/omwonenden: begrijpelijk natuurlijk. Komt bij dat het handmatig ontsmetten hartstikke eentonig werk is. In het begin was ook niet iedereen even vriendelijk tegen het personeel. Steeds weer iemand speciaal moeten inzetten voor deze klus, dat loopt bovendien aardig in de papieren. Personeel is niet gratis. Uiteindelijk verdient de Spray & Go zich dus terug. Zeker nu de RIVM-maatregelen weer zijn aangescherpt zijn wij blij dat we hier al in augustus voor hebben gekozen."

Duimpje

Wat eveneens opvalt is dat bij de entree geen personeel met een teller in de hand staat. Een aan het poortje van de ingang gelinkte display geeft middels een groen duimpje omhoog aan dat het maximum aan klanten nog niet aan de orde is. Mocht het maximum van 130 toegestande bezoekers zijn bereikt, dan gaat het duimpje naar beneden en op rood. Maar voor het zover is heeft Draaisma - of een collega - allang een melding op de mobiele telefoon gehad. ,,Ik krijg ruim tevoren een appje als de winkel vol lijkt te raken. Dan zorgen we dat er iemand aanwezig is om erop toe te zien dat mensen dan inderdaad even wachten tot het moment waarop er voldoende ruimte is. Zo druk is het trouwens bijna nooit, misschien soms tijdens de spits in het weekend, maar over het algemeen loopt het gemoedelijk door."

Positieve reacties

Klanten dragen massaal mondkapjes in de winkel en reageren zeer positief op wat zij aantreffen. De meest opvallende was die van mevrouw Nijboer, een dame op respectabele leeftijd: ,,Ik vind het maar eng met corona en voel me hier veilig als ik boodschappen doe. Ik heb een paar jaar geleden goed geluisterd naar de dokter toen ik van hem moest minderen met roken. Ik ben op mijn tachtigste in een klap gestopt met sigaretten. En dan straks wegraken vanwege die rare ziekte? Dat ben ik niet van plan."

Tekst: Henk Albers

Hieronder een kort filmpje van Spray & Go.