Doorloper | Mensen helpen die het moeilijk hebben

LEEUWARDEN - Deze Doorloper staat in het teken Wereldwinkel Leeuwarden, die alweer vijf jaar te vinden is op de Nieuwestad 113. Een winkel met een grote verscheidenheid aan producten. De producten zijn op duurzame wijze gemaakt in niet-westerse culturen.

Algemene informatie:
De producten vertellen een verhaal. Dromenvangers worden bijvoorbeeld gemaakt door vrouwen uit een dorpje in Zuid-India. Daar is het de gewoonte dat vrouwen een bruidsschat schenken aan de familie van hun toekomstige echtgenoot. Vrouwen willen graag trouwen omdat ongehuwde vrouwen volledig worden genegeerd en in een isolement terechtkomen. De vrouwen verdienen met het maken van dromenvangers een loon dat aan hen zelf uitbetaald wordt. Zo ontvangen zij regelmatig salaris waarmee zij een bruidsschat bij elkaar kunnen verdienen. Met de aankoop van een dromenvanger, een bijzonder beeld, koffie, sieraad of iets anders uit de Wereldwinkel draagt u bij aan een betere toekomst voor de Fairtrade producenten.

Wij zijn:
Een grote groep enthousiaste vrijwilligers die graag een steentje bijdragen aan een betere wereld. Alleen Irena Maric is een betaalde kracht. Zij leidt de verkoop en is de drijvende kracht en het gezicht van de Wereldwinkel.

Ons motto:
Mensen die het moeilijk hebben en nauwelijks een menswaardig bestaan kunnen opbouwen helpen. Dat doen we door aandacht te vragen voor Fairtrade (eerlijke handel) en zo veel mogelijk producten van producenten in niet-westerse culturen te verkopen. Omdat wij geen winst willen maken en de lijnen kort zijn, wordt een eerlijke prijs betaald aan producenten. Hiermee kunnen zij een menswaardig bestaan opbouwen.

Wat ons als team bindt:
Wanneer je in de Wereldwinkel komt ontmoet je betrokken mensen. Mensen die op basis van ons motto en waarden gekozen hebben om u te helpen in de Wereldwinkel en dat met heel veel plezier doen.

Hoe wij omgaan met de coronacrisis:
Als u de Wereldwinkel binnenkomt ziet u onze glimlach niet meer, want ook wij dragen in de winkel mondkapjes en adviseren ook onze klanten dat te doen. De situatie blijft zorgelijk. Wereldwijd is er een tekort aan vrachtcontainers ontstaan waardoor de aanlevering van goederen steeds moeilijker wordt. Verminderde export zorgt voor ontslagen. Als de werkgelegenheid afneemt of het inkomen verminderd is het risico groter dat slechtere arbeidsomstandigheden geaccepteerd worden. Fairtrade gelooft in sterke gemeenschappen. Juist nu is dat van groot belang. Zorg goed voor jezelf en voor elkaar.

Hilarisch moment:
Onze producten zijn uniek en met de hand gemaakt. In het kader van Leeuwarden Fryslȃn Culturele Hoofdstad 2018 werd er door ons een paard besteld bij één van onze producenten in Zimbabwe. Ondanks de foto’s van Friese paarden die we stuurden, had Zimbo eerder trekken van een zebra. Desondanks was het een prachtige creatie.

Waar we flink van balen:
De deuren van de winkel te moeten sluiten door het coronavirus. Het wordt nog een spannende tijd.

Wat ons het meest stoort in Leeuwarden:
Wij houden graag onze stoep schoon. U denkt nu waarschijnlijk direct aan hondenpoep. Nou, dat valt eigenlijk best wel mee. De grote ergernis zijn de sigarettenfilters. Als je dan toch moet / wilt roken zorg dan ook dat je restproduct bij het afval komt. Was het u bekend dat het meer dan tien jaar duurt voor een sigarettenfilter vergaat? Peuken op de grond kan anno 2020 echt niet meer.

Als Cambuur wint, dan:
Mag Erik Schouten een dagdeel in onze winkel zijn verkooptechnieken in de praktijk brengen.

We hopen met z'n allen door te gaan tot:
Eerst maar op naar de maand november om ons vijfjarig jubileum Wereldwinkel Leeuwarden te vieren. Om dit samen met u te doen geven wij 1 tot en met 7 november 10% korting op onze producten. Mooie kans om de schoen van de ander te vullen met iets moois uit de Wereldwinkel. Kan natuurlijk ook onder de boom. Wij zien u graag in onze winkel en als dat niet lukt in onze webshop. Kijk voor meer informatie op onze website: www.wereldwinkelleeuwarden.nl

Wilt u individueel of als groep meedoen aan deze rubriek? Mail dan naar redactie.hah@ndcmediagroep.nl of doe een belletje naar 0641954610.