Streep door Explore the North festival 2020

LEEUWARDEN - Festival Explore the North kan, door de op dinsdag 13 oktober aangekondigde maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, ook in de aangepaste vorm helaas geen doorgang vinden.

De maximale groepsgrootte van dertig, het verbod op evenementen voor de komende vier weken en bovendien de oproep van premier Rutte om zo min mogelijk samen te komen, hebben definitief een streep gehaald door de achtste editie van het festival, die plaats zou vinden van 20 tot en met 22 november in Leeuwarden. Een festival moet ook een fijne, inspirerende ervaring zijn en de organisatie kan dat nu niet meer bieden. Ook vervallen het programma in De Westerkerk en innovatieweek DORP, die voorafgaand aan het festival gepland stonden. Mensen die ticket(s) voor het festivalweekend gekocht hebben, krijgen hun geld terug of kunnen Explore the North en de artiesten steunen door een donatie te doen.

Zoveel mogelijk programma mee naar andere momenten
De organisatie van Explore the North werkt aan het zoveel mogelijk verplaatsen van eerder aangekondigde projecten naar een ander moment. Het programma stond - nog meer dan eerdere jaren - bomvol eigen producties en door Explore the North en partners geïnitieerde projecten, waardoor de organisatie gezamenlijk met de kunstenaars op zoek kan gaan naar momenten of oplossingen die het gemaakte werk tot zijn recht doen komen. Hierover volgt later meer informatie.

Programma ‘Westerkas’ en innovatieweek DORP vervallen ook
Dat de glazen Stadskas op het Oldehoofsterkerkhof in 2020 niet terug kon keren op Explore the North was al eerder duidelijk. De toenmalige coronamaatregelen lieten het al niet toe een festivalhart te creëren waarin honderden mensen samenkomen. Het programma dat daar plaats zou vinden vanaf 5 november werd verplaatst naar De Westerkerk onder de noemer ‘Westerkas’. De aangescherpte maatregelen maken nu dat ook hier een streep door moet. Ditzelfde geldt voor innovatieweek DORP, dat normaliter voorafgaand aan Welcome to the Village in juli plaatsvindt en dit jaar zou aanhaken bij Explore the North.

Restitutie tickets
Bezoekers die al een ticket gekocht hebben voor een of meerdere festivaldagen, krijgen persoonlijk bericht. Daarbij kunnen zij kiezen tussen restitutie van de ticketprijs of het (gedeeltelijk) doneren van daarvan aan Explore the North en de artiesten.

Explore the North zit niet stil
Hoewel het een flinke klap is dat het festival niet kan doorgaan, zit de organisatie van Explore the North niet stil. Nog dit jaar wordt gestart met een aantal mooie projecten, zoals Pidgin X, Jonge Schrijvers en Poetry Circle 058. Daarnaast draait het Explore the North-productiehuis gewoon door en worden er op dit moment diverse nieuwe interdisciplinaire, vaak meertalige projecten ontwikkeld op verschillende locaties. Hiermee hoopt Explore the North het maakklimaat voor Friese en noordelijke kunstenaars in de komende jaren een stevige boost te geven en Fryslân op de kaart te zetten als exotisch alternatief voor (internationale) makers die de ruimte zoeken. 2021 wordt dan ook - uiteraard onder voorbehoud van de ontwikkelingen rond het virus - een bomvol jaar vol talentontwikkeling, producties, presentaties en expedities. Met in november 2021 hopelijk gewoon weer een groot stadsfestival in het prachtige Leeuwarden.

Het festivalweekend van Explore the North 2021 vindt plaats van 19 tot en met 21 november.