Dames VC058 ook te sterk voor VC Sneek

SNEEK - VC058 heeft moeten vechten voor de punten tegen een jong en enthousiast Sneek. In een wedstrijd die meer spannend dan goed was - zeker van Leeuwarder kant - trokken de dames uit de Friese hoofdstad uiteindelijk wel aan het langste eind: 1-3.

Doordat Sneek een set pakte liepen de Leeuwarder dames tegen hun eerste puntverlies van deze competitie op. Setstanden: 16-25, 25-23, 25-27, 25-27. VC058 startte met Natascha van der Eems, Marielle Huurdeman, Elly Hofman, Baukje Dijkstra, Berdien Hellinga en Marije Hellinga.

Het lijkt te wennen zo te spelen met al die coronaprotocollen. Lege hallen, geen bakkie voor de wedstrijd, niet bijpraten en de mondkapjes. Hoe vervelend ook, de blijschap dat er nog gepseeld kan worden overheerst.

In de eerste set leek er geen vuiltje aan de lucht. Aanvankelijk ging het gelijk op, maar langzamerhand sloeg VC058 een gat. Zodra de teugels even gevierd werden liet de thuisploeg zien goed te kunnen volleyballen, Sneek bleef vol voor het punt gaan. De set werd ruim binnen gehaald, zonder echt goed te spelen.

Ongewijzigd startte de ploeg aan de tweede set en de lef van Sneek betaalde zich uit. Met een Blitzstart werd een 5-0 voorsprong genomen. VC058 liep achter de feiten aan. Sterker nog, hoe goed Sneek op dat moment ook was, er lagen ook eigen fouten aan de achterstand ten grondslag. Na twee time-outs moest coach Ron Durge verder ingrijpen. Hij bracht Naomi Verheul en Anne de Groot en later Marieke van den Elskamp. Langzaam kroop de ploeg dichterbij en bij 23-23 mocht het zelfs aan setwinst ruiken, echter, daar bleef het bij. Het eerste setverlies was een feit.

Durge: ,,Je weet dat dit een keer gaat gebeuren. Maar op deze manier is het jammer. Zonder Sneek te kort te willen doen, vooral aan het begin van de set waren dit de eigen fouten. En die punten kom je aan het einde van de set te kort. Ik vond ons ook te lief. Normaal gebuiken we meer lef en power. Maar ook nu weer goed teruggevochten, maar dit keer net te kort."

In de derde en vierde set kwam de ploeg niet echt los. Bij vlagen werden er wel mooie dingen gedaan, zeker na een goede pass, maar soms vocht de ploeg ook tegen zichzelf. In de wedstrijden waren er toch af en toe misverstanden. Dit kan met de wisselende samenstelling te maken hebben, waarin de ploeg vaak speelt. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen als er iets fouts gaat, zie je de ploeg haar rug rechten en in de volgende acties dit proberen goed te maken.

,,Nou ja, ook met vechten moet je wedstrijden kunnen winnen en dat hebben we vandaag gedaan. En daar ik blij mee", aldus Durge. ,,Dat is ook een kwaliteit. Ja, en die wisselende samenstellingen. Op zich klopt het. Ploegen die weken in de zelfde samenstellingen spelen maken minder fouten, maar tot nu toe werkt het gewoon bij ons. En wat ik erg belangrijk vind, de sfeer blijft goed. We laten ons er niet vanaf brengen als het even tegenzit. We hebben gewonnen en staan met één verliespunt gewoon bovenaan."