Tûmba-caravan kriskras door Friesland

LEEUWARDEN - De Tûmba-caravan is net gelanceerd en heeft de afgelopen weken de Elfstedentocht door Friesland afgelegd. Twee weken geleden was het startschot in de wijk Bilgaard. De reizende Tûmba-ambassade gaat nu de rest van onze provincie bezoeken.

Ajla Zildzovic Jegic, Consulente Discriminatiezaken Tumba, vertelt: ,,Afgelopen jaar zijn wij bezig geweest met het opzetten van een geheel nieuw en bijzonder project. Met de Tûmba-caravan gaan we kriskras door Friesland en verzamelen we verhalen. In Friesland wonen ruim 600.000 mensen. Deze mensen zitten vol met verhalen. Verhalen over wie ze zijn, wat ze beleven, leren, dromen maar ook hoe ze tegen discriminatie en de wereld aankijken. Die verhalen delen ze in de kleinste én reizende ambassade van onze provincie: de Tûmba-caravan."

Habtamu de Hoop, Raadslid van de PvdA van Súdwest-Fryslân, was een van deze mensen die een verhaal deelde in de Tûmba-caravan. ,,Ik kwam op 4 april in 2016 een meisje tegen met een hoofddoek en begroette haar. Op die dag was het 48 jaar geleden dat Martin Luther King doodgeschoten werd. Ze zei ‘dankjewel’ tegen me en keek me verbaasd aan. Het was drie maanden geleden sinds ze voor het laatst begroet was en dat mensen met een boog om haar heen liepen. Bizar dat 48 jaar nadat zo’n groot man die het opnam voor zwart, wit, een gemengde samenleving en dat iedereen gelijk is, dat al drie maanden voorbij kunnen gaan voordat een meisje met een hoofddoek begroet wordt. Omdat mensen bang voor haar zijn. Ik vind dat gekkenwerk. Ik denk dat we met z’n allen ook wat meer ons best moeten doen om mensen die hier naartoe komen, wat je er ook van vindt, om die welkom te heten.”

Op vrijdag 9 oktober stond de caravan in Franeker met de wethouder van Waadhoeke, Baukje Tol. Zij deelde eveneens een verhaal in de Tûmba-caravan en spoot de hashtag #jijhoorterbij voor het gemeentehuis. De Elfstedentocht werd gefinisht in Dokkum met wethouder Jouke Douwe de Vries. 

Ajla vult aan: ,,De Elfstedentocht is hiermee een aftrap voor de tocht door de rest van Friesland. We staan op scholen, bij buurtcentra, gemeentehuizen, in wijken en bij werkgevers. We verzamelen verhalen, positieve initiatieven, en toveren de caravan soms om tot escape room of mensenbibliotheek. Jouw verhaal ook delen en Tûmba uitnodigen bij jou in de buurt? Neem dan contact met ons op. Discriminatie ga je het beste tegen door elkaar te ontmoeten en verhalen te delen. We hanteren uiteraard de RIVM-richtlijnen."

Tumba
Discriminatie Meldpunt Tûmba is van betekenis voor Friese scholen, bedrijven en maatschappelijke organisaties die kiezen voor bewustwording rondom discriminatie en diversiteit. Ben je gediscrimineerd of was je getuige van discriminatie? Durf te melden! Want… niet gemeld is niet gebeurd. Tûmba helpt discriminatie signaleren en voorkomen. Lees meer op de website: www.tumba.nl