Doorloper | Muziek verbindt en houdt je jong en scherp

LEEUWARDEN - Deze Doorloper staat in het teken van De Martina's, een band ontstaan in de tweede helft van 2019 uit aan aantal muzikale bezoekers van het Odensehuis 'Gerard Smit' te Leeuwarden.

Algemene informatie:
Het Odensehuis, gevestigd aan het Noordvliet 441, is een laagdrempelig inloophuis voor mensen met beginnende dementie c.q. niet aangeboren hersenletsel in de thuissituatie. In het Odensehuis wordt onder meer gekeken naar de talenten van de bezoekers en worden deze talenten gestimuleerd. Te denken valt aan interesse in schilderen, tekenen, koken, spellen doen, bewegen en in ons geval in het beoefenen van muziek. De behoefte bestond om voor een aantal bezoekers, bevlogen muzikanten, een bandje op te richten. De passie van deze mensen is de basgitaar, gitaar en zang en de accordeon. Een drietal doorgewinterde muzikanten, die hun sporen inmiddels verdienden, waarvan de benjamin achter in de zestig is en de oudsten de vijfenzeventig jaar gepasseerd zijn. We hebben het over Johan van den Berg (basgitaar), Max Triebert (gitaar en zang) en Gerrit van der Meer (accordeon). De vrijwillige begeleiding van deze mensen berust bij Matty van der Meer (accordeon), Johan Juckers (gitaar en zang) en Cees Jolmers (keyboard). We hebben een leuk, bij onze leeftijdscategorie passend repertoire opgebouwd. De teksten staan afgedrukt in boekjes, die we uitdelen en waaruit onze toehoorders kunnen meezingen.

Ons motto:
Muziek verbindt en houdt je jong en scherp. Het is prachtig om te zien dat in onze Odensehuisband de ziekte dementie niet of nauwelijks telt, en oude muzikale tijden herleven. De ziekte verdwijnt naar de achtergrond en de progressie van de ziekte lijkt te worden afgeremd.

Hoe we omgaan met de coronacrisis:
Met de regels van het RIVM gaan we op gepaste wijze om. We volgen de voorschriften / aanbevelingen, houden de anderhalve meter regel goed in acht, ventileren onze oefenruimte zo vaak als mogelijk en optreden doen we bij voorkeur buiten of in een grote ruimte.

Wij kunnen niet zonder:
Publiek. Elk optreden is voor ons een feestje en applaus geeft ons een fijn gevoel. Het is voor ons de kers op de taart.

Ons mooiste uitje:
Behoudens de optredens, was dat een bezoek eind september jl. met vier leden van onze band aan het Cuby & The Blizzards museum in Grolloo.

Optreden deden we al:
Bij de opening van het Zorghuis Noord Nederland – Leeuwarden, in het Odensehuis 'Gerard Smit' – Leeuwarden, in het Odensehuis – Bergum en in het Vissershùs – Leeuwarden. Met het Odensehuis 'Gerard Smit' is de afspraak gemaakt dat we eens in de twee maanden een muziekmiddag verzorgen. We zien met belangstelling uit naar andere aanvragen, te richten aan Johan Juckers: 058 – 215 13 98, Matty van der Meer: 06 – 24970519 òf Cees Jolmers: 058 – 2151765.

Wanneer wij lachen:
Als we tijdens het oefenen in de tekst blijven steken, soms vergeet je wel eens wat...dit leidt dan tot grote hilariteit.

Balen doen we:
Bij voorkeur niet, of het moet al zijn omdat we vinden dat onze oefensessies zo snel voorbij zijn. We oefenen op dinsdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur, waarbij de verzorging, koffie/thee (al dan niet met haar zelfgebakken appeltaart) in handen is van onze Alie van den Berg, de echtgenote van onze basgitarist.

Leeuwarden is:
Onze ‘home-town', onze 'place to be'. We koesteren Leeuwarden om zijn culturele mogelijkheden, zijn oudheden, zijn parken en zijn toeristische activiteiten, zoals het 'praamvaren'. Alléén zouden we graag zien dat Leeuwarden 'De Muziekstad Van Het Noorden' werd, met regelmatig véél straatmuziek, waar wij als Martina’s graag ons steentje aan willen bijdragen.

Als we uit Leeuwarden weg moesten:
Dan zouden we in Hùzum gaan wonen!

Als Cambuur verliest:
Zijn we het morgen weer vergeten, maar eerst spelen we 'Een man mag niet huilen'. En als ze winnen, vanzelfsprekend, met volle overgave, 'Ut Woanskip'.

Vol trots laten wij u tenslotte weten:
Dat wij sinds een paar dagen een schitterende, nieuwe muziekinstallatie tot onze beschikking hebben.

Wilt u individueel of als groep meedoen aan deze rubriek? Mail dan naar redactie.hah@ndcmediagroep.nl of doe een belletje naar 0641954610.