SC Cambuur zet FC Dordrecht simpel opzij

LEEUWARDEN - SC Cambuur boekte zondagmiddag de vijfde competitiezege van dit seizoen. In eigen stadion werd FC Dordrecht met duidelijke cijfers geklopt: 5-0.

In de vorige twee competitierondes werden achtereenvolgens Jong FC Utrecht (5-2) en Helmond Sport (1-5) verslagen. De geel-blauwen tankten derhalve vertrouwen in aanloop naar de kraker van volgende week, want dan moet worden afgereisd naar koploper NAC.

Wedstrijdverloop

Cambuur nam meteen het initiatief. In de zevende minuut kregen de Leeuwarders - nadat Kallon was gevloerd in de '16'  - een uitgelezen mogelijkheid om vroeg op voorsprong te komen. Robert Mühren eiste vanzelfsprekend de bal op, maar zijn uitvoering was dat niet, want hij schoot via de lat over. In de negentiende minuut ging de bal - nu na hands van Dordtenaar Bliek - opnieuw op de stip. Dit keer haalde Mühren wél de trekker over: 1-0. Drie minuten daarna verdubbelde de spits de marge door fraai binnen te koppen bij de eerste paal: 2-0. Jamie Jacobs leverde de assist bij alweer de zevende treffer van het seizoen voor Mühren. Na ruim een halfuur gooide Michael Breij op formidabele wijze de wedstrijd in het slot. Hij nam de bal - op aangeven van Kallon - in de loop vol op zijn pantoffel en liet keeper Swolfs volledig kansloos: 3-0. Voorts ging Cambuur op zoek naar meer, en leidde de dadendrang tot meerdere kansrijke aanvallen. Vlak voor de pauze viel Issa Kallon uit met een hamstringblessure. Giovanni Korte was zijn vervanger. 

Na rust gingen de manschappen van trainer Henk de Jong verder met het jagen naar een vierde treffer. Zo leverde een combinatie tussen Korte en Breij in de 49ste minuut een prima mogelijkheid op voor Korte. Swolfs, de goalie van Dordrecht, stond echter precies op de goede plek. Na legio kansen was het in de 71ste minuut dan eindelijk (weer) raak. Giovanni Korte luisterde zijn gedreven invalbeurt op met een doelpunt: 4-0. In de 74ste minuut maakte kersverse aanwinst Joris Kramer zijn debuut in het geel-blauw. In de 83ste minuut kwam een tweede smet op het duel toen Cavlin Mac-Intosch geblesseerd af moest haken. Alex Bangura verving Mac-Intosch. In de ultieme slotfase sloegen de Leeuwarders nog eenmaal toe. Korte bepaalde de eindstand op 5-0.

Opstelling SC Cambuur

Stevens, Schmidt, Mac-Intosch ('83 Bangura), Schouten, Sambissa ('74 Kramer), Hoedemakers, Jacobs, Paulissen ('74 Maulun), Breij ('74 Antonia), Mühren, Kallon ('44 Korte)

Karakteristieken

Uitslag: 5-0 (3-0)

Scoreverloop: 1-0 Mühren ('19/pen.), 2-0 Mühren ('22), 3-0 Breij ('33), 4-0 Korte ('71), 5-0 Korte ('90+1)

Scheidsrechter Edgar Bijl gaf geel aan Paulissen, Schmidt (SC Cambuur) en Polley (FC Dordrecht). 

Bijzonderheden: Mühren mist penalty ('7)

Aantal toeschouwers: 0

Tekst: Henk Albers
twitter @henkalbers1970 / instagram.com/henkalbersmooifut