VC058 trein dendert voort

LEEUWARDEN – De eerste topper stond in de afgelopen speelronde al op het programma. Nummer 1 VC058 ontving nummer 2 SVW uit Workum. Na een zeer spannende wedstrijd trokken de Leeuwarders met 4-0 (25-21, 25-20, 25-17, 25-17) aan het langste eind.

De situatie in de hal was nog onwerkelijker dan twee weken geleden. Toen mochten de teams nog wel op tijd in de hal aanwezig zijn, maar de maatregelen waren nu weer strenger. Dus zo laat mogelijk in de zaal en direct met de warming-up starten.

Beginopstelling: Elly Hofman, Anne de Groot, Marije Ellinga, Naomi Verheul, Marieke v/d Elskamp en Berdien Hellinga

In de eerste set was het duidelijk aftasten. Aan beide kanten werd goed verdedigd en tot 16-16 ging het gelijk op. Door het goede verdedigen ontspon zich een strijd met lange rally’s. Langzamerhand nam de thuisploeg meer het initiatief en won het de eerste set.

De tweede set gaf eigenlijk hetzelfde beeld. Spannend met de thuisploeg als winnaar. Opvallend was de wil om elke bal te verdedigen. Ging dan alles zo goed? De rallypass mag constanter worden. Spelverdeelster Naomi Verheul moest meters maken om er nog een goede set up van te maken. Hoewel het team voldoende aanvalskracht heeft werd het hierdoor wat voorspelbaar. Ook de servicedruk mag meer omhoog. Gedurende de wedstrijd gebeurde dat ook.

,,Ja, dat klopt wel een beetje", aldus de coach. ,,Daarnaast vind ik dat we af en toe in series foutjes maken. Dat kost je dan drie tot vier punten en dan zijn we er weer. Inderdaad die constantheid. Het is dan overigens niet één speelster, maar dan zijn het er een paar. Maar goed we hebben voldoende veerkracht om er dan weer te zijn. Maar natuurlijk moet je je ogen niet sluiten voor de mindere zaken, maar bij vlagen stond ik echt te genieten en vooral ook weer van de sfeer in de hele groep. En niet onbelangrijk, we spelen steeds in een andere samenstelling en dat werkt!"

In de derde en vierde set was de tegenstand gebroken, alleen in het begin van de sets bleven de gasten bij. De eerste drie sets speelde de thuisploeg ongewijzigd. In de vierde set kwamen Marielle Huurdeman, Natascha van der Eems en Baukje Dijkstra in de ploeg en na een kleine hapering werd ook nu de flow weer gevonden.

,,Top hoor", aldus de coach na de wedstrijd, om daar lachend aan toe te voegen ,,en weet je wat nu zo leuk was? Die hapering kwam van de speelsters die al drie sets gespeeld hadden, maar na 0-3 pakte het team het gewoon goed op. En daar blijf ik van genieten, ook bij 24-17 wordt nog op een bal verdedigt alsof het 1-1 is. We gaan er een mooi seizoen van maken en zien waar we straks staan. En ja, we sluiten onze ogen niet voor de verbeterpunten. Ook de groep blijft zelfkritsch. Ach man, ik heb het zo makkelijk."