VC058 geeft goede start vervolg

BOLSWARD - De dames van VC058 behaalden ook deze speelronde de volle winst. Op bezoek bij Bolsward werd met 0-4 (14-25, 25-27, 20-25, 15-25) gewonnen. Vorige week zetten de Leeuwarder dames VoVeSa met 4-0 aan de kant.

Een grote achterstand in de tweede set, een fout van de coach in de vierde set: alle ingrediënten voor (set) verlies waren aanwezig, maar het team van coach Ron Durge - inderdaad, die van de fout - liet zich er niet door van de wijs brengen en pakte dus de volle winst.  

De coach maakte zijn belofte van vorige week waar en stuurde een ander team de wei in: Mariëlle Huurdeman (spel) Marieke van den Elskamp (buiten) Anne de Groot (mid) Marije Hellinga (Dia) Elly Hofman (Buiten) Natascha van der Eems (mid). Met een volledige selectie startte het team aan deze lastige uitwedstrijd. Bolsward had vorige week weliswaar met 4-0 verloren in Zwolle, maar de setstanden gaven een beeld van een spannende pot. En dat bleek in de eerste set. De thuisploeg nam het initiatief. Met lef en kabaal werd de koploper bestreden. Vanaf het begin liep de ploeg uit Leeuwarden tegen een kleine achterstand aan van 2 punten. Bij 10-8 begon de servicedruk toe te nemen en dat nam de angel uit het spel van Bolsward. De set-ups werden voorspelbaarder en de verdediging en passes werden beter. Spelverdeelster Marielle Hurdeman kon al haar aanvalsters bedienen. De achterstand werd omgebogen naar een toch nog grote setwinst (14-25).  

VC058 begon ongewijzigd aan de tweede set. Ook nu weer ging de strijd gelijk op, alleen Bolsward liep langzaam uit. De coach moest vrij snel in twee time-outs vluchten. Vrij laat ging hij pas wisselen. Baukje Dijkstra en Berdien Hellinga kwamen er bij 16-9 in en bij 21-15 Naomi Verheul. Er leek weer geloof te ontstaan. Zeker toen Naomi Verheul ging serveren. Mede door haar service kwam er weer gif in de ploeg en langzaam werd de achterstand teniet gedaan. Naast de goede service werd er goed verdedigd en de aanval liep ook weer. Bij 24-24 werd nog een setpoint weggegeven, maar uiteindelijk werd de setwinst binnengehaald (25-27). ,,Mmm, ja", reageerde de coach. ,,Natuurlijk had ik eerder kunnen ingrijpen met wissels, maar ik ging ervan uit dat het team het nog kon oppakken. Tot dan toe hadden we niet zoveel moeite gehad met de sevice. Uiteraard toch maar gedaan en Naomi ook ingebracht met de wetenschap dat zij een goede service heeft, die we op dat moment zeker konden gebruiken. Tsja en dan nog winnen. Geweldig. Wat ik écht wil benoemen is dat het team niet in paniek raakte en het gewoon goed op pakte."

In de derde en vierde set leek VC058 alles onder controle te hebben. In de derde set viel Elly Hofman goed in na de wissel in de tweede set en niets leek een 0-4 overwinning in de weg te staan (20-25). Niets? Dan is er nog een coach. Één taak heeft-ie. Het wedstrijdbriefje... Dat ging dus niet helemaal goed en met een fantasieopstelling moest de vierde set gestart worden. Buiten op mid en mid op buiten. Toch liet het team zich hierdoor ook niet uit het veld slaan. Na een haperende start werd ook deze set gewonnen (15-25), al ging dit niet zo sprankelend als de derde, maar de oorzaak was bekend...

Coach Durge: ,,Tsja, leuk dat je er over begint. Ik was (gelukkig) meer van de leg dan de dames zelf. Wat dom. Ook dit toont weer de volwassenheid van het team. Of kwam dat toch door de snackschotel die ik ze in het vooruitzicht had gesteld ter compensatie van mijn fout? In ieder geval ben ik blij met het vertoonde spel. Daarnaast bleef de sfeer bij het hele team goed, ook aan de kant en alle wissels pakten goed uit. De 0-4 doet vermoeden dat het eenvoudig was, maar Bolsward is een goede ploeg, die er zeker aan gaat komen. Wel laten wij het af en toe gebeuren. We laten de teugels iets vieren en de tegenstander pakt het direct op. We mogen iets constanter worden. Maar hé, na twee wedstrijden de volle winst. Even genieten en op naar de volgende wedstrijd."