Vier nieuwe lokale helden

LEEUWARDEN - De gemeente Leeuwarden benoemde vrijdag 25 september stichting Amurang, Harry Verhaar, Seniorentheater De Rimpel en Doarpsbelang Reduzum tot Lokale Held 2020. De vertegenwoordigers ontvingen bij de RUG Campus Fryslân uit handen van burgemeester Buma het bijbehorende certificaat.

De titel is voor mensen, initiatieven of organisaties die dagelijks en belangeloos de wereld een stukje duurzamer maken. De helden waren genomineerd door de Leeuwarders zelf en gekozen door de gemeente en de Lokale Helden van 2019.

Leeuwarden was afgelopen vrijdag precies één jaar Global Goals-gemeente en organiseerde voor de tweede keer de Global Goals Vlaggendag. Op de Vlaggendag vraagt Leeuwarden aandacht voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties. Deze zeventien doelen vormen een wereldwijde agenda voor een eerlijkere, duurzamere en betere wereld in 2030.

Stichting Amurang zet zich in voor kansarme Indonesische kinderen en jongeren. Voorzitter Ritsko van Vliet is erg blij met deze titel: ,,Dit is een forse schouderklop voor al die vrijwilligers en stagiaires die in Friesland en op Sulawesi voor ons bezig zijn. Ik had nu met studenten van het Friesland College in Tondano het Creaproject gedaan. Maar ja, de corona stak daar een stokje voor. Ons coachproject, Hari Depan Saya, in Amurang kan straks gelukkig wel weer draaien. Twaalf lokale leerkrachten zijn inmiddels coach. Dat is echte duurzaamheid.”

Met haar projecten werkt de stichting aan negen van de zeventien Global Goals. Zo geeft het studiefonds jaarlijks twintig studenten en achttien scholieren financiële steun. Ritsko: ,,De titel Lokale Held komt op een goed moment. We zoeken nog zeven bedrijven die een Indonesische student willen ‘adopteren’. Dat valt in deze tijd niet mee. Deze titel is een mooi keurmerk voor het werk dat we doen. Wie weet komen we dan bovenaan de stapel sponsorverzoeken.”

Meer informatie over de projecten van Stichting Amurang via de website: amurang.nl.