'Ouders in hun kracht zetten'

LEEUWARDEN - Deze Doorloper staat in het teken van Opvoedpunt Leeuwarden, bestaand uit een team van zeven ervaren pedagogen en een projectmedewerker communicatie.

Algemene informatie:
​Het Opvoedpunt is een samenwerking tussen de GGD Fryslân en de gemeente Leeuwarden. Professionals en vrijwilligers die met ouders en kinderen werken kunnen ook bij hen terecht.

Ons motto:
Geen opvoedvraag is ons te gek. Wij zetten ouders in hun kracht, want wat kan het ouderschap je soms onzeker laten voelen over je eigen handelen en wat kan het fijn zijn dat er dan iemand is waar je even mee kan sparren, iemand die naar je luistert en samen met jou kan kijken naar wat mogelijk anders kan of wat juist heel goed gaat.

Wat ons werk zo mooi maakt:
Dat we er op de meest kwetsbare momenten van ouders mogen zijn. Juist als ze vastlopen of het even niet meer zo goed weten kunnen wij meedenken. In gesprek met ouders het verschil maken en ouders de zelfverzekerdheid weer terug gegeven. Daar doen we het voor.

Hoe wij omgaan met de coronacrisis:
Gelukkig mogen we sinds kort weer bij ouders thuiskomen om mee te kijken en mee te denken. Uit ervaring weten we dat een huisbezoek zeer op prijs wordt gesteld. Natuurlijk houden we ons aan de richtlijnen van het RIVM. Naast dat we bij ouders thuiskomen zijn wij ook telefonisch en via de mail bereikbaar en merken we dat we ook op die manier vaak goed hulp en advies kunnen bieden aan ouders.

Wat we elke ouder gunnen:
Ouderschap kan erg leuk zijn en er zijn veel momenten dat je van je kind geniet en kan lachen met elkaar. We begrijpen echter ook maar al te goed dat het opvoeden soms best lastig is. Om hierover te praten of hulp te vragen kan best een grote stap lijken, maar wij zijn als pedagogen heel dichtbij. We gunnen ouders momenten van reflectie, begrip en het vertrouwen in jezelf, daar kunnen we je bij helpen en ondersteunen.

Het mooiste compliment wat we van een ouder kunnen ontvangen:
De fijnste reacties zijn: ,,Wat fijn dat ik even met jou als pedagoog kon sparren, nu kan ik weer verder." Om ouders weer het vertrouwen te geven om zelfstandig opvoedkeuzes te maken en weer verder te kunnen, dat is het grootste compliment.

Hoogtepunt van het Opvoedpunt Leeuwarden:
Dat we ieder jaar de eerste week van oktober weer de Week van de Opvoeding mogen organiseren, met veel leuke activiteiten voor ouders, kinderen en professionals.

Leeuwarden is voor ons:
Een sfeervolle, diverse gemeente om in te mogen werken met heel veel fijne ouders die allemaal het beste willen voor hun kind.

Onze wens voor alle ouders is:
Dat alle ouders hun vragen proberen te stellen en bespreekbaar durven te maken betreffende het ouderschap, of dat nou bij één van onze pedagogen is of met een goede buur of vriend(in). Samen weet je vaak meer, en het praten over dat wat je zo lastig vindt bij het opvoeden, kan opluchten en voor nieuwe inzichten zorgen.

We zouden graag de volgende personen voor een lintje willen nomineren:
Alle vaders en moeders natuurlijk! Jullie doen het fantastisch!

Meer informatie:
Telefonisch kan dat via 088 22 99 443. Of kijk op de website: www.opvoedpuntleeuwarden.nl.

Wilt u individueel of als groep meedoen aan deze rubriek? Mail dan naar redactie.hah@ndcmediagroep.nl of doe een belletje naar 0641954610.