Kallon leidt Cambuur met vier treffers ruim langs Jong FC Utrecht

LEEUWARDEN - SC Cambuur heeft vrijdagavond een broodnodige driepunter weten te pakken. In eigen stadion werd Jong FC Utrecht met duidelijke cijfers opzij gezet: 5-2.

In de vorige twee competitierondes werd achtereenvolgens met 0-2 verloren van Go Ahead Eagles en met 2-2 gelijkgespeeld bij TOP Oss. De geel-blauwen waren derhalve hard toe aan een overwinning.

Wedstrijdverloop

Het duel kwam langzaam op gang. Pas in de elfde minuut legden de Leeuwarders een kansrijke aanval op de mat. Mitchel Paulissen werd koppend in stelling gebracht, Joey Houweling - de goalie van de Domstedelingen - redde fraai. Op het kwartier verdween de bal in het doel van Sonny Stevens, maar het feestje van Jong Utrecht mocht geen doorgang vinden wegens (randje) buitenspel. Kort daarop pegelde Michael Breij - van een meter of 30 - een bal krap aan voorlangs. In de 22ste minuut tikte Stevens een kopbal van Justin Lonwijk met zijn vingertoppen langs de paal.

Rentree Sambissa van korte duur

Halverwege de eerste moest David Sambissa - pas hersteld van een knieblessure en voor het eerst dit seizoen in de basis - geblesseerd naar de kant (na een botsing), Alex bangura was zijn vervanger. Cambuur zette de bezoekers ondanks eerdergenoemde tegenvaller steeds sneller vast en een doelpunt hing met de minuut meer in de lucht.

Kallon on fire

Vijf minuten voor de pauze werd het veldoverwicht daadwerkelijk in de score uitgedrukt. Uit een vrije trap trof Paulissen de paal, waarna de messcherpe Issa Kallon van dichtbij raak mikte: 1-0. Op slag van rust was Kallon, middels een schot in de verre hoek, andermaal trefzeker: 2-0. 

Goed uit de kleedkamer

Binnen drie minuten na de spelhervatting vergrootte Michael Breij de voorsprong: 3-0. In de 54ste minuut voltooide Kallon zelfs een hattrick: 4-0. In de 68ste minuut klonk It Woanskip voor een vijfde maal, maar iets te snel omdat een goal van Paulissen werd afgekeurd wegens hinderlijk buitenspel. Zeven minuten voor tijd redde Jeredy Hilterman de spreekwoordelijke eer van Jong FC Utrecht: 4-1.

Evenaring clubrecord

In de 86ste minuut pikte Kallon zijn vierde van de avond mee en evenaarde daarmee een (eigen) clubrecord. De aanvaller was op 18 oktober 2019 ook viermaal trefzeker tegen TOP Oss (5-1 uitslag) en Harry van der Laan flikte dat kunstje op 5 september 1997 tegen Excelsior (4-1 uitslag). Tim Pieters bepaalde in de extra tijd de eindstand op 5-2. 

Reacties na afloop

Kallon: ,,Ik had na m’n tweede goal al het gevoel van ‘het wordt weer zo’n avond’ waarop ik er vier ga maken.”
De Jong: ,,Ik zat er ondanks alle afwezigen geen seconde over in. De blessures van Maulun en Sambissa lijken mee te vallen."

Opstelling SC Cambuur

Stevens, Ter Heide ('78 Schmidt), Mac-Intosch, Nieuwpoort, Sambissa ('23 Bangura), Hoedemakers, Jacobs ('81 Pouwels), Breij, Kallon, Paulissen, Antonia ('78 Korte)

Karakteristieken

Uitslag: 5-2 (2-0)

Scoreverloop: 1-0 Kallon ('40), 2-0 Kallon ('45), 3-0 Breij ('48), 4-0 Kallon ('54), 4-1 Hilterman ('83), 5-1 Kallon ('86), 5-2 Pieters ('90+1)

Scheidsrechter Christiaan Bax gaf geel aan Hoedemakers, Breij (SC Cambuur) en Velanas (Jong FC Utrecht). 

Aantal toeschouwers: 2450

Tekst: Henk Albers
twitter @henkalbers1970 / instagram.com/henkalbersmooifut