Wafilin Systems is HET

LEEUWARDEN - Er kan er maar één de beste zijn. En het heeft vanwege de coronacrisis een half jaar langer geduurd voordat de jury het verlossende woord kon uitspreken: Wafilin Systems is de winnaar van De HET en mag zich voor de rest van het jaar de beste ondernemer van Leeuwarden noemen.

3 finalisten

Ze hebben het de jury behoorlijk moeilijk gemaakt, de drie finalisten die streden om de titel beste ondernemer van Leeuwarden voor 2020. Wafilin Systems: een klein technologisch bedrijf dat membraanfiltratiesystemen ontwerpt en daarmee een grote impact heeft op de levensmiddelenindustrie en de toekomst van ons voedsel. Of Grenzelooswerk: een jong en avontuurlijk bedrijf dat met een innovatief platform werkzoekenden aan een baan in het buitenland helpt. En dan was er nog Ekwadraat, een adviesbureau dat is gehuisvest op de mooiste vuilnisbelt van Nederland, en dat al jarenlang vooroploopt als het gaat om duurzaamheid en energietransitie.

1 winnaar

Dat Wafilin Systems als winnaar van De HET uit de bus komt, heeft te maken met hun innovatievermogen. ,,Een uniek en prachtig bedrijf. Excellente en gepassioneerde membraanspecialisten die met de juiste portie ondernemersgeest zorgen voor onderscheidend concurrentievoordeel’’, aldus de lovende woorden uit het juryrapport.

Uitleggen wat Wafilin Systems doet is voor de jury overigens niet eenvoudig. Henk Schonewille, CEO van Wafilin, legt het graag uit met een voorbeeld. ,,Tijdens de coronacrisis bleven bierbrouwers zitten met voorraden die ze niet meer kwijt konden aan de horeca. Eén van onze klanten wilde de alcohol uit dat bier gebruiken om desinfectiemiddel van te maken. Met de door ons ontworpen membraanfiltratiesystemen kon hij dat proces opschalen en zo inspringen op de vraag van zowel de bierbrouwer als de markt voor desinfectiemiddelen.’’

Uit de klauwen

Harry van Dalfsen, oprichter van Wafilin, is heel blij met het winnen van de ondernemersprijs en trots op zijn 14 medewerkers die dat mogelijk gemaakt hebben. ,,Die innovatieve kant zit er erg in bij ons. We hebben ons kantoor expres naast de hogeschool Van Hall Larenstein, om kennis en expertise te delen. Het was oorspronkelijk mijn doel om dit werk tot mijn 65ste te doen en dan mijn tijd aan andere leuke dingen te besteden. Maar door de mensen die ik heb ontmoet is het wat uit de klauwen gelopen, dus het afbouwen lukt nog niet zo. Overigens is het niet onze ambitie om al te veel te groeien, want dan krijg je meer bureaucratie. We willen vooral innovatief blijven en onze klanten tevreden houden.’’

Naamsbekendheid

Wafilin Systems is de minst bekende finalist. ,,Dat is precies de reden dat we mee hebben gedaan’’, reageert Schonewille. ,,We wilden onze zichtbaarheid in de regio vergroten, zowel bij het onderwijs als bij de gemeente. Onze deelname aan De HET heeft nu al geleid tot nieuwe contacten. Topstudenten van de hogeschool kennen ons nu beter en willen graag bij ons komen werken. In de afgelopen periode hebben we daardoor vier nieuwe mensen aan kunnen nemen.’’

Publieksprijs

Behalve dat de jury de finalisten beoordeelt op innovatie, marketing, financiën en maatschappelijk verantwoord ondernemen, kon ook het grote publiek meestemmen. En dat is massaal gedaan: ruim 4000 stemmen werden geteld, een recordaantal in de geschiedenis van de ondernemersprijs. Uiteindelijk ging Grenzelooswerk er met de publieksprijs vandoor. Dat is een mooie steun in de rug voor dit internationaal opererende bedrijf dat behoorlijk was getroffen door de coronacrisis.

2021

HET zit er op voor dit jaar. Ben jij ook een innovatieve ondernemer en heb je de ambitie om volgend jaar de opvolger te worden van Wafilin Systems? Je kunt je nu alweer aanmelden voor de ronde van 2021 op www.dehet.nl.

Tekst: Else Rietveld