Enerverende SUP 11-City Tour 2020 | Foto's en verslag

LEEUWARDEN - Alle deelnemers zijn - na vijf dagen peddelen door Friesland langs alle elf steden - afgelopen zondag veilig over de finish gekomen in Leeuwarden. De tocht gaat in de boeken als een enerverende tocht, met uitdagingen voor zowel de organisatie als de atleten.

Het ruige Slotermeer op de eerste dag was voor velen een grote test van hun behendigheid op een stand-up-paddle board. Ook de laatste dag van Dokkum naar Leeuwarden was een uitdaging, dit keer door de harde tegenwind op bijna het gehele stuk!

,,Als dan toch een event georganiseerd mag worden en achteraf kan worden teruggekeken op een fantastisch evenement, dan verschijnt bij iedereen een glimlach op het gezicht", aldus de organisatie.

Het weekend van de NON-Stop versie van de SUP Elfstedentocht waren er 19 atleten die binnen 36 uren peddelen weer terug waren in Leeuwarden. De snelste was Niek van der Linde, hij peddelde in 25 uren en 13 minuten langs alle elf steden. Emma Reijmerink, de enige dame in het veld, deed dit ‘unsupported’, alles wat ze nodig had qua eten en drinken had ze op haar board vastgemaakt. Zij peddelde net voor ‘sluitingstijd’ over de finish, dit deed ze in 35 uren, 59 minuten en 26 seconden. 

Afgelopen woensdag was het tijd voor de 55 atleten uit 11 verschillende landen hun ‘ultimate challenge’ aan te gaan. Tweehonderd kilometer peddelen in vijf dagen, het ‘schoolreisje voor volwassenen’ kon beginnen. Wat waren de gezichten gespannen voor de atleten die er voor het eerst bij waren, maar wat zag je daar doorheen een glimlach stralen. Na, voor velen, een lang voorjaar en zomer was het dan eindelijk tijd om eruit te zijn en de kop bij het peddelen te hebben en te genieten van de omgeving die Friesland rijk is. 

Zondag was de dag dat nog eens 60 peddelaars erbij kwamen aan de start in Dokkum. De lange sliert van de suppers was een mooi gezicht op de Dokkumer Ee. De bruggen in Birdaard en Bartlehiem stonden vol met vrienden en familieleden van de bikkels die bijna de gehele route tegenwind hadden. De snelste was Bruno Hasulyo (Hongarije) in minder dan drie uren, de langzaamste waren drie atleten uit Dokkum, zij peddelden maar liefst net iets meer dan acht uren over de 28 kilometer lange etappe.

De grote overall winnaars in het wedstrijdveld waren bij de dames Petronella van Malsen (Haarlem) en bij de heren was dit de Hongaarse Bruno Hasulyo. 

Het wedstrijd element hoort erbij, alleen is de ‘tour divisie’ net zo belangrijk en niet te vergeten de clinics voor de basisschool kinderen in de diverse steden. Dit brengt de sport naar een hoger niveau. Nu de sport een grote sprong gemaakt heeft met nieuwe peddelaars die erbij zijn gekomen afgelopen zomer, verwacht de organisatie dat het deelnemersveld met name in het weekend en bij de zondagetappe de komende jaren zal gaan groeien. 

Kijk voor meer informatie op de website: sup11citytour.com