Trainer van Leeuwarder karateclub behaalt vijfde dan

LEEUWARDEN – Trainer Remon Hartkamp van de Leeuwarder karateclub Tensho Karate-do heeft vrijdag zijn vijfde dangraad behaald tijdens de danexamens van TOtaal Karate Nederland.

TOtaal Karate is een mix van fullcontact en semicontact karate. De vijfde dan is een hoog niveau zwarte band. Hartkamp heeft vijf jaar getraind voor dit danexamen. Hij heeft de inhoud van het examen zelf mogen bepalen. Daardoor kon hij optimaal zijn persoonlijke beleving van karate presenteren voor de tien leden van de examencommissie. 

Het examen vroeg het uiterste van zijn technische, mentale en fysieke capaciteiten. Hartkamp ontwierp onder andere een eigen kata, die hij op zijn examen presenteerde. Een kata is een solo-oefening waarin de technieken en principes van karate tot uiting komen. Daarnaast demonstreerde Hartkamp tientallen partneroefeningen en voltooide hij vele rondes sparren en impactoefeningen op stootkussens. Bij die onderdelen kreeg hij hulp van zijn trainingspartners Erik Stok en Henk Busstra.

Het behalen van dit examen is de kroon op een lange, intensieve voorbereiding. Hartkamp traint bijna dertig jaar karate en geeft les sinds 2010.