Het Nationale Theater opent het toneelseizoen in De Harmonie

LEEUWARDEN - Toen theatermaker en schrijver Sadettin Kirmiziyüz niet lang geleden in de trein op een vrije plek plaats wilde nemen, vroegen de twee mensen die er al zaten 'of hij niet ergens anders kon gaan zitten'. Ze wezen naar een stoel verderop, naast een jongeman met Noord-Afrikaans uiterlijk.

Dergelijke voorbeelden heeft Kirmiziyüz, die zowel bij het rijden langs de IJssel bij Zutphen als bij het horen van Turkse muziek het gevoel krijgt thuis te komen, in overvloed. Dáárover maakt hij nu deze theatervoorstelling in samenwerking met Het Nationale Theater. Citizen K. is op zaterdag 26 september te zien in De Harmonie.

Kirmiziyüz vertrekt vanuit de vraag waarom identiteit anno 2019 zo’n belangrijke rol speelt. Hij begint bij zichzelf. We maken een reis door zijn leven en door Nederland. De voorstelling werd in 2019 lovend ontvangen en als een van de beste voorstellingen van het seizoen geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival.

Met een lijst van 254 gebeurtenissen trekt Sadettin Kirmiziyüz ons zijn leven binnen, van zijn jeugd in Zutphen tot zijn huidige bestaan in Amsterdam Noord. Steeds weer wordt zijn biculturaliteit hem ingepeperd, alsof hij er nooit bij mag horen. Deze actuele voorstelling wordt ondersteund en begeleid door multi-instrumentalist Kaspar Schellingerhout.

Tickets voor Citizen K. zijn nu verkrijgbaar via harmonie.nl.