SC Cambuur onderuit tegen effectief Go Ahead Eagles

LEEUWARDEN - SC Cambuur zag vrijdagavond een abrupt einde komen aan de fraaie reeks van negen opeenvolgende competitieduels zonder puntenverlies. De geel-blauwen kregen in eigen stadion verrassend klop van 'Kowet': 0-2.

De Leeuwarders hadden veruit het meeste balbezit, maar misten in alle linies een dosis scherpte. De Deventenaren waren uit de counter gevaarlijk, legden de kwetsbaarheid van Cambuur vaak simpel bloot, en haalden tweemaal de trekker over. 

Wedstrijdverloop

De eerste grote mogelijkheid werd in de vijfde minuut door de Leeuwarders gecreëerd. Een inzet van Issa Kallon werd door doelman Jay Gorter ternauwernood over de lat getikt. Twee minuten later leverde een vrije trap van de Deventenaren wél een goal op. Na een vrije trap van Erkan Eyibil kwamen meerdere spelers vrij voor keeper Sonny Stevens te staan, waarna Jeroen Veldmate eenvoudig af kon werken: 0-1. Voorts zocht Cambuur nadrukkelijk naar de gelijkmaker. Halverwege de eerste helft was Robin Maulun akelig dichtbij een treffer. De middenvelder prikte de bal krap aan naast. Tot aan de pauze bleven de manschappen van trainer Henk de Jong het spel maken, ontstonden meerdere veelbelovende aanvallen, maar tot een treffer leidde dat niet.

De geel-blauwen begonnen ongewijzigd aan de tweede helft.

Binnen een halve minuut na de spelhervatting nam Go Ahead Eagles verder afstand. Bradly van Hoeven nam de 0-2 voor zijn rekening. Het toonde duidelijk aan dat de Deventenaren zeer effectief omsprongen met de beperkte mogelijkheden uit de omschakeling. Met nog ruim een half uur te gaan wisselde Henk de Jong aanvallend: Doke Schmidt en Sven Nieuwpoort maakten plaats voor Giovanni Korte en Mitchel Paulissen. Met krap een kwartier te gaan paste De Jong - in een poging het tij te keren - andermaal een dubbele wissel toe: Hoedemakers en Kallon maakten plaats voor Pouwels en Oratmangoen. In de 81ste minuut was ook de vijfde mutatie een feit: Maulun verliet het veld voor Breij. Het mocht allemaal niet baten. De Deventenaren kregen zelfs een mogelijkheid op de 0-3, maar dat bleef de Leeuwarders bespaard. 

Opstelling SC Cambuur

Stevens, Schmidt ('57 Korte), Mac-Intosch, Nieuwpoort ('57 Paulissen), Ter heide, Hoedemakers ('78 Pouwels), Jacobs, Maulun ('81 Breij), Kallon ('78 Oratmangoen), Mühren, Antonia

Karakteristieken

Uitslag: 0-2 (0-1)

Scoreverloop: 0-1 Veldmate ('7), 0-2 Van Hoeven ('46)

Scheidsrechter Kevin Blom gaf geel aan Jacobs, Maulun (SC Cambuur) en Idzes, Lucassen, Brouwers, Eddahchouri (Go Ahead Eagles). 

Aantal toeschouwers: 2650 (maximaal toegestane aantal vanwege coronamaatregelen)

Tekst: Henk Albers
twitter @henkalbers1970 / instagram.com/henkalbersmooifut