Hulp bij donorregistratie in dbieb

LEEUWARDEN - De nieuwe donorwet is van start. Sinds 1 juli geeft de landelijke site donorregistratie.nl stap voor stap uitleg hoe de persoonlijke voorkeur kan worden geregistreerd. Voor wie dit lastig vindt of graag hulp wil bij het invullen, geeft dbieb uitleg.

Tijdens de wekelijkse digi-dinsdag zitten vrijwilligers klaar om allerlei digitale vragen te beantwoorden. 

Donorwet van kracht
Sinds 1 juli 2020 is de nieuwe donorwet van kracht. Met deze wet wordt iedereen vanaf achttien jaar als orgaandonor opgenomen in het nieuwe donorregister, tenzij iemand aangeeft dit niet te willen. Wie zelf nog geen keuze heeft gemaakt, staat nog niet metéén geregistreerd. De overheid verstuurt eerst een brief aan iedereen van 18 jaar of ouder om registratie te stimuleren.

Hulp bij registratie
Registratie kan online en is nu al mogelijk. Wie niet zo handig is met de computer kan terecht in dbieb. Zo is er wekelijks van 13.30 tot 16.00 uur de digi-dinsdag; een inloopspreekuur waar iedereen terecht kan met vragen over allerlei digitale zaken. Ook over donorregistratie dus. Aanmelden via dbieb.nl is nodig.

Inloggen met DigiD
Registreren begint met het inloggen via DigiD, je digitale handtekening. Deze handtekening is nodig om in te loggen bij diverse websites van de overheid. Heb je nog geen DigiD, dan vraag je deze eerst aan. Ook hierbij kan dbieb hulp bieden. In de vorm van een workshop 'Werken met DigiD’ of door langs te komen tijdens de digi-dinsdag.

Meer informatie over de donorregistratie is te vinden op dbieb.nl/donorregistratie