SC Cambuur wint eerste uitduel van seizoen 2020-2021 met recordcijfers

MAASTRICHT - SC Cambuur heeft de eerste driepunter op vreemde bodem meteen al weten te pakken. De Leeuwarders bleken zaterdagavond in Stadion de Geusselt met 1-7 duidelijk te sterk voor MVV.

De geel-blauwen wonnen nooit eerder met dergelijke cijfers op vreemde bodem. Het oude clubrecord stond op 0-6 (1 april 2019, red.) bij Jong Ajax. Tevens werd het clubrecord van negen competitiezeges op rij (deze reeks werd eind vorig seizoen ingezet) geëvenaard. Dit lukte eerder ook al in het seizoen 1996-1997.​

Wedstrijdverloop

SC Cambuur nam vanaf de aftrap het initiatief. Echt uitgespeelde kansen werden in de openingsfase nog niet gecreëerd, maar daarna ging het snel! In de negentiende minuut sloegen de Leeuwarders vanuit een vrije trap toe. Robin Maulun brak het duel met een fraaie boogbal via de onderkant lat open: 0-1. Amper drie minuten later werd de marge al verdubbeld. Mees Hoedemakers kreeg de goal op zijn naam, hoewel een speler van de thuisclub de bal het laatst aanraakte: 0-2. In de 27ste minuut liet Robert Mühren - met een harde schuiver van buiten de '16' - keeper Bill Lathouwers kansloos: 0-3. In de 38ste minuut roste Mühren - op aangeven van Jarchinio Antonia - zijn tweede van de avond tegen de touwen: 0-4. Op slag van rust maakte Doke Schmidt een overtreding in de eigen '16'. Schmidt kreeg geel en arbiter Van der Eijk kende de Limburgers een penalty toe. Joeri Schroijen verkleinde de achterstand vanaf elf meter: 1-4.

De Leeuwarders begonnen ongewijzigd aan de tweede helft.

Vier minuten na de spelhervatting kwamen de manschappen van trainer Henk de Jong goed weg toen Koen Kostons de bal net niet binnen wist te lopen. In de 51ste minuut zette Cambuur weer aan en meteen was het raak. Jamie Jacobs kopte een voorzet van Issa Kallon tegen het net: 1-5. Kallon leek in de 54ste minuut zelf te gaan scoren, maar doelman Havekotte (hij verving Lathouwers na de pauze) kreeg er - middels een geweldige reflex - nog net een hand tegenaan. Op het uur ontsnapten de Limburgers wederom aan een nog grotere achterstand. Op driekwart wedstrijd werd het halve dozijn aan doelpunten wél voltooid. Antonia nam de 1-6 voor zijn rekening. Antonia strooide een kwartier voor tijd nog meer zout in de wonde van MVV: 1-7. In de 79ste minuut maakten zowel Jhondly van der Meer als Maarten Pouwels hun debuut bij SC Cambuur. In het restant van het duel veranderde niks meer aan de score, waardoor het clubrecord op vreemde bodem een feit was. 

Reacties na afloop

Jarchinio Antonia: ,,Ik scoor vandaag tweemaal, lever een assist en bereid een paar goals voor, maar ik zat vorige week beter in mijn vel. Vandaag was het rendement natuurlijk geweldig.”
Robert Mühren: ,,Ik voel me steeds vrijer. Ik kom met de week meer op niveau.”
Henk de Jong: ,,We hebben een kwaliteitsdag gehad. Vanaf dat we in de bus stapten tot en met nu was/is de sfeer top. We wisten dat het goed zat vandaag.”

Opstelling SC Cambuur

Stevens, Schmidt, Mac-Intosch, Nieuwpoort ('79 Van der Meer), Ter Heide, Hoedemakers, Jacobs ('68 Breij), Maulun ('79 Oratmangoen), Kallon ('68 Paulissen), Mühren ('79 Pouwels), Antonia

Karakteristieken

Uitslag: 1-7 (1-4)

Scoreverloop: 0-1 Maulun  ('19), 0-2 Hoedemakers ('22), 0-3 Mühren ('27), 0-4 Mühren (38), 1-4 Schroijen ('45+1/penalty), 1-5 Jacobs ('51), 1-6 Antonia ('67), 1-7 Antonia ('76)

Scheidsrechter Sander van der Eijk gaf geel aan Van Acker, Schroijen (MVV) en Schmidt, Kallon (SC Cambuur). 

Aantal toeschouwers: 1500

Tekst: Henk Albers
twitter @henkalbers1970 / instagram.com/henkalbersmooifut