Heersend SC Cambuur overklast NEC in seizoensouverture

LEEUWARDEN - SC Cambuur is het seizoen 2020/2021 met een dik verdiende overwinning begonnen. De Leeuwarders bleken vrijdagavond in eigen stadion met 2-0 duidelijk te sterk voor N.E.C. uit Nijmegen.

De geel-blauwen domineerden en de Nijmegenaren kwamen nog goed weg met de eindstand. De score had gelet op het enorme veldoverwicht van de Leeuwarders namelijk veel hoger uit kunnen vallen. 

Wedstrijdverloop

De eerste grote mogelijkheid werd al vanaf de aftrap gecreëerd. Na dertig tellen knikte Robert Mühren bijna binnen uit een corner. NEC kwam met de schrik vrij toen de bal de doelmond uit caramboleerde. Kort daarop schoot Jamie Jacobs rakelings voorlangs. De toon was daarmee gezet. De Leeuwarders domineerden en de Nijmegenaren kwamen alleen sporadisch in het stuk voor vanuit de counter. De geel-blauwen vergaten voor de pauze echter één van de veelbelovende aanvallen - met daarbij goede kansen - tot een doelpunt om te zetten. Dat het bij rust nog altijd 0-0 stond was voor Henk de Jong en zijn manschappen balen, de bezoekers mochten er ontzettend blij mee zijn.

Zonder wijzigingen werd aan de tweede helft begonnen.

Vijf minuten na de spelhervatting brak SC Cambuur dik verdiend de ban. Sven Nieuwpoort kopte (zie zijn reactie hieronder voor hoe het werkelijk bleek te zijn gegaan) uit een scherp aangesneden corner van Robin Maulun snoeihard binnen: 1-0. Twee minuten daarna kwamen de Leeuwarders goed weg na een hachelijk moment in de eigen '16' omdat niemand van NEC poogde uit te halen. De geel-blauwen gingen voorts meteen op zoek naar een tweede treffer. De dadendrang leverde gauw meerdere kansen op, terwijl de Nijmegenaren tussendoor via de counter tot tweemaal toe gevaar wisten te stichten. In de 75ste minuut werd Issa Kallon gevloerd in de '16' van de bezoekers. Arbiter Dieperink wees resoluut naar de stip. Robert Mühren faalde niet vanaf elf meter: 2-0. Hoewel de bezoekers nog wel wat probeerden te doen om de eer te redden, had de 3-0 ook nog kunnen vallen. Al met al een prima start voor de Leeuwarder titelkandidaat. 

Reacties na afloop

Henk de Jong: ,,Het goede spel wat we voor rust lieten zien houdt je geen hele wedstrijd vol. Deze zege is een bevrijding.”
Sven Nieuwpoort: ,,Ik kreeg bij de 1-0 een flinke duw waardoor ik vallend naar de bal ging. De bal ging via mijn bovenarm in de goal en ik ben dus blij dat er geen VAR was. We waren vooral voor rust erg goed.”

Opstelling SC Cambuur

Stevens, Schmidt, Mac-Intosch, Nieuwpoort, Ter heide, Hoedemakers, Jacobs ('84 Breij), Maulun ('84 Oratmangoen), Kallon ('76 Korte), Mühren, Antonia

Karakteristieken

Uitslag: 2-0 (1-0)

Scoreverloop: 1-0 Nieuwpoort ('50), 2-0 Mühren ('75/pen.)

Scheidsrechter Rob Dieperink gaf geel aan Baretto (N.E.C.).

Aantal toeschouwers: 2500 (maximaal toegestane aantal vanwege coronamaatregelen)

Tekst: Henk Albers
twitter @henkalbers1970 / instagram.com/henkalbersmooifut