SC Cambuur stevig onderuit tegen FC Volendam

LEEUWARDEN - SC Cambuur is voor het eerst tijdens de huidige oefencampagne tegen een nederlaag aangelopen. De geel-blauwen kregen met 0-4 duidelijk klop van 'het andere oranje'.

De Leeuwarders wonnen alle voorgaande duels in de voorbereiding op het aankomende seizoen. Zo werden achtereenvolgens ONS Sneek (9 juli, 11-0 zege), Harkemase Boys (16 juli, 4-1 zege), PEC Zwolle (1 augustus, 2-0 zege) en FC Emmen (7 augustus, 2-5 uitzege) verslagen.

Wedstrijdverloop

SC Cambuur had het vanaf de aftrap lastig. De eerste mogelijkheden werden dan ook door de Volendammers gecreëerd. In de tiende minuut drukten de bezoekers het overwicht in de score uit. Martijn Kaars gleed de bal bij de eerste paal binnen na een voorzet vanaf rechts: 0-1. Rond het kwartier kwamen de Leeuwarders tot een aantal leuke aanvallen, maar doelman Joey Roggeveen werd niet echt in de problemen gebracht. In de negentiende minuut verdubbelde FC Volendam de marge. Uit een counter haalde Ibrahim El Kadiri de trekker over: 0-2.

Vervolgens leunde 'het andere oranje' achterover en waren de geel-blauwen het meest in balbezit. Wegens slordigheid in de passing waren de manschappen van trainer Henk de Jong veel te weinig voor het vijandelijke doel te vinden. FC Volendam kwam er daarentegen vaak simpel en gevaarlijk uit via de omschakeling. 

Issa Kallon was kort na de pauze dichtbij de aansluitingstreffer. Keeper Roggeveen hield met grote moeite zijn doel schoon. Aan de andere kant van het veld plofte de bal enkele ogenblikken daarna wél in het net. Nick Doodeman zorgde middels een intikker voor de 0-3. Met nog twintig minuten te gaan wisselde Henk de Jong er flink op los. De Leeuwarders slaagden er uiteindelijk niet in de achterstand te verkleinen. Sterker nog, in de 87ste minuut viel zelfs de 0-4. Mike Eerdhuijzen zorgde voor het slotakkoord, waardoor het een zeer pijnlijke avond werd voor SC Cambuur.

Reactie Henk de Jong: ,,Ik wist al voor de wedstrijd dat we zouden gaan verliezen. Dat er corona wordt gevonden bij Calvin Mac-Intosch, een van je beste spelers, dat hakt erin. Volendam is te goed en dan krijg je zo’n wedstrijd als deze.”

Opstelling SC Cambuur

Basis: Stevens, Ter Heide, Van der Kaap ('46 Dijkstra), Nieuwpoort, Bangura, Hoedemakers, Jacobs, Maulun, Breij ('55 Antonia), Mühren, Kallon
Vanaf de 70ste minuut: Stevens, Antonia, Nieuwpoort, Dijkstra, Schimdt, Akoy, Oratmangoen, Paulissen, Korte, Pouwels (debuut), Ladan

Karakteristieken

Uitslag: 0-4 (0-2)

Scoreverloop: 0-1 Kaars ('10), 0-2 El Kadiri ('19), 0-3 Doodeman ('53), 0-4 Eerdhuijzen ('87)

Scheidsrechter Jesse Rozendal gaf geel aan Plat en Vlak (beiden van FC Volendam). 

Bijzonderheden: Voorafgaand aan de wedstrijd bleek een speler van Cambuur positief te hebben getest op corona. Lees daarover meer via <deze link>.

Tekst: Henk Albers
twitter @henkalbers1970 / instagram.com/henkalbersmooifut