Staten en Stinzen: De Klinze, Aldtsjerk

ALDTSJERK - Friesland een provincie van boerderijen en kerken? Ja, maar er is veel meer. Zoals prachtige staten en stinzen. Elke week bezoekt Peter Nieuwenhuijsen een andere. Deze week De Klinze.

Vanaf Staniastate loop ik over onverharde paden naar De Klinze in Aldtsjerk. De paden zijn droog, dus het lukt gemakkelijk om op de mooie oprijlaan uit te komen. Aan de voorkant van het gebouw, dat oprijst aan het eind van de laan, ligt een prachtige Roodbaard-tuin, een rijksmonument. Ook prieel, tuinmanswoning, oranjerie, koethuis en diverse hekken zijn rijksmonument, net als de Klinze zelf natuurlijk. Veel mensen kennen ook een ‘kleine Klinze’: een poppenhuis (ca. 1860) in het Fries Museum, in de Ferhalenzaal.

,,Mijn naam is Clara van Sminia en ik heb een heel mooi poppenhuis. Mijn eigen mama is er niet meer en mijn zes halfbroertjes en -zusjes zijn allemaal een stuk jonger dan ik. Dus ik moet zorgen dat ze met hun grijpgrage vingertjes van mijn poppenhuis afblijven. Trouwens, onze papa heeft het echte huis groter laten maken en het heeft nu wel veertig kamers, dus die kleintjes hebben ruimte genoeg. Maar ja, het is wel een erg mooi poppenhuis… dus als ik naar oma in het dorp ga, naar haar nieuwe huis Sminiastate, dan moet ik mijn kamer goed op slot doen. Ik bewaar zelf de sleutel.“

Toen de kinderschaar van de Van Sminia’s weer wat kleiner werd, werden de nieuwe vleugels van De Klinze weer afgebroken, zoals ook de nieuwe Sminiastate geen lang leven beschoren was: het indrukwekkende huis heeft nog geen zestig jaar bestaan. De Klinze is in ongeveer 1680 ook zelf verrezen op de plek van een voorganger. Deze zal wellicht een stins geweest zijn, die in elk geval al in 1567 werd vermeld in een akte. In 1687 werd dit het familiehuis van de Sminia’s en dat is zo gebleven tot 1966. Recent is het huis jarenlang hotel geweest en ook nu kun je er slapen. Alleen is het nu eigenlijk de bedoeling dat je het bed waarin je slaapt ook koopt..

Tekst: Peter Nieuwenhuijsen

Prijsvraag

Rondom de Friese staten en stinzen wordt ook een prijsvraag gehouden. Te winnen valt een vorstelijke overnachting in een van de mooiste B&B’s van Friesland: Huize Boschoord in Sint Nicolaasga. Doe snel mee en test uw kennis.