Kijkje achter de schermen bij Dierenopvang de Wissel | Toekomstplannen

LEEUWARDEN - Medewerkers en vrijwilligers van Stichting Dierenopvang de Wissel zetten zich iedere dag met hart en ziel in voor opvang, herplaatsing en welzijn van de dieren, zowel in de opvang als bij de dierenambulance. Ook nu het er door de coronacrisis allemaal wat anders uitziet, zetten zij zich onvermoeibaar in.

Medewerker Linda Colijn: ,,We kunnen wel zeggen dat De Wissel zeer vooruitstrevend is. Morgen proberen we het weer een beetje beter te doen dan gisteren. Om dit te bereiken werken we op dit moment aan verschillende projecten. In deze reportage vertellen we hier graag meer over.

Stressarme hondenkennels
Net als mensen hebben honden ook behoefte aan rust, een plekje om zich terug te trekken. Door de huidige kennels zien en horen de honden elkaar continu. Dit is niet altijd wenselijk. Een oplossing daarvoor zijn de zogeheten stressarme hondenkennels. Deze kennels zijn voorzien van glas in plaats van tralies. Hierdoor is er wel interactie mogelijk met de verzorgers, maar dit dempt het geluid enorm. Verder zijn de kennels eigenlijk kleine huiskamertjes met uiteraard een deur naar buiten. Een veel relaxtere omgeving dus! Eén van de projecten van De Wissel is de komende tijd om de huidige kennels te vervangen door deze stressarme hondenkennels.

Aanbouw Dierenambulance
Sinds 2017 rijdt Dierenambulance de Wissel in de gemeente Leeuwarden. Ieder jaar worden er zo’n 3000 ritten gereden door ongeveer 30 vrijwilligers. Een hele organisatie dus. Op dit moment wordt dit allemaal geregeld vanuit de Wissel. De opvang bestond echter al voordat de dierenambulance erbij kwam en daarom was dit best even passen en meten. Eigenlijk barst de dierenambulance nu een beetje uit z’n voegen en dus is het tijd om uit te breiden. We hebben grootse plannen en we hopen deze in het voorjaar van 2021 te kunnen verwezenlijken. Er komt een aanbouw voor de dierenambulance aan het huidige gebouw. In de aanbouw komen goede werkplekken voor de vrijwilligers, hokken voor de tijdelijke opvang van dieren en een mooie afscheidsruimte voor eigenaren als de afloop toch anders is dan gehoopt.

Energietransitie
Niet alleen dieren, maar natuurlijk ook de natuur en het milieu houden ons bezig. Daarom heeft de Wissel al een groot aantal zonnepanelen op het dak en maken wij gebruik van een warmtepomp. Zoals gezegd kan het volgens ons altijd nog een beetje beter. We hebben nog ruimte op het dak en met de aanbouw komt daar extra ruimte bij. Daarom willen we het aantal zonnepanelen flink uitbreiden. Daarnaast is onze warmtepomp inmiddels aan vervanging toe. Ons doel is om op termijn helemaal van het gas af te gaan en zelfvoorzienend te worden in energie.

Giften en donaties
Voor alles wat Stichting Dierenopvang de Wissel doet, zijn we voor een groot deel afhankelijk van donateurs. Door de coronacrisis loopt het allemaal even anders. Zo missen wij bijvoorbeeld onze jaarlijkse deur-tot-deur collecte. Ook voor eerder genoemde projecten zijn we nog hard op zoek naar financiering. U kunt de Wissel op meerdere manieren ondersteunen. Door een eenmalige gift, donateur te worden of door middel van een nalatenschap. Meer informatie hierover vindt u op: www.dierenopvangdewissel.nl. Wilt u meteen een donatie doen? Dat kan! Scan de QR code (foto) en doneer eenmalig via iDeal óf maak het gekozen bedrag over via IBAN NL51INGB0000839995 t.n.v. Stichting Dierenopvang de Wissel. Namens alle dieren, medewerkers en vrijwilligers alvast hartelijk dank voor uw steun."