‘Coronarondjes’ Dorpskerk waren een groot succes

LEEUWARDEN - Medewerkers van de Dorpskerk Huizum organiseerden in de afgelopen weken op meerdere zaterdagen rondleidingen rond de kerk. Deze zogenaamde coronarondjes werden druk bezocht.

Er kon worden gekozen uit drie verschillende rondleidingen: een door het oude dorp, een natuurwandeling in het Potmargebied en een langs graven van bekende Friezen op de Huizumer dodenakker. De gidsen waren stadskenner Leendert Plaisier (dorp), Meindert Tangerman (kerkhof), Niels Schotsman (Potmarge) en Peter de Haan (dodenakker en het oude dorp).

In andere zomers doet de Dorpskerk mee aan Tsjerkepaad en staat het oudste monument van de stad voor bezichtigingen open. Dan werden naast de jaarlijkse zomerexpositie ook kleinere evenementen georganiseerd (orgelconcert, dichtersoptreden en dergelijke). Nu deze evenementen wegens corona niet mogelijk waren koos de kerk voor het organiseren van activiteiten in de buitenlucht. Gebleken is dat de coronarondjes in een grote behoefte voorzagen. Alle zestien rondleidingen bleken snel volgeboekt.

Organisator Peter de Haan: ,,Het leuke van dit initiatief is dat je meerdere publieksgroepen kunt bedienen: mensen die geïnteresseerd zijn in stadshistorie, natuur en personen met een funeraire belangstelling (begraafplaatsen). Er waren ook mensen die zich voor meerdere rondleidingen inschreven. Daarnaast ontstonden er ook aardige nieuwe initiatieven. Zo heeft een van de groepen voor de natuurwandeling onder de bezielende leiding van bioloog Niels Schotsman zelfs een lindenboom geadopteerd. Nieuw was ook de mededeling van Meindert Tangerman dat de Dorpskerk voornemens is een monumentje op te richten voor alle naamloze kinderen die op het Huizumer kerkhof begraven liggen of voor jong overleden kinderen die geen eigen graf kregen maar bij de eerste groep werden begraven. Bij elkaar gaat het om enkele honderden kinderen. Op die manier krijgen zij allemaal toch nog de postume eer die ze als te vroeg overleden jonge mensjes toekomt.”

De vraag is of we vaker in Huizum rondleidingen mogen verwachten. Peter: ,,Ik vind het prachtig dat de rondleidingen in de binnenstad zo’n grote vlucht hebben genomen. Maar deze rondleidingen in Huizum vormen daar een mooie aanvulling op. De deelnemers kwamen ook van buiten Leeuwarden, ik heb zelfs twee mensen uit Leuven rondgeleid. Vanwege het grote aantal boekingen is er ook een wachtlijst ontstaan. Wat mij betreft gaan we voortaan jaarlijks dit soort rondleidingen organiseren, ook na het coronatijdperk. Al besef ik dat de populariteit dit jaar vanwege het wegvallen van vele evenementen extra groot was. Overigens: als mensen bij een spontaan bezoek een dichte kerk aantreffen raad ik hen aan met hun telefoon even te klikken op izi.travel/nl/a651-dorpskerk/nl. Dan krijg je twaalf prachtige verhalen over de Dorpskerk te horen. Dat is een echte aanrader."