Marte volbrengt Elfstedentocht solo in kano

LEEUWARDEN - Marte Roorda, van Kanovereniging de Hydronauten uit Leeuwarden, stapte maandag 20 juli in de kano om in haar eentje de Elfstedentocht te gaan voltooien. Zondag 26 juli, 206 kilometer en heel veel ervaringen rijker, kwam ze terug bij het clubgebouw van haar vereniging.

Dit jaar ging de Elfstedentocht voor kanovaarders niet door in verband met Covid-19. Daarom besloot Marte, die vorig jaar meedeed aan de beginnerscursus (!) van de Hydronauten, de tocht helemaal alleen te varen.

Zoiets vereist vanzelfsprekend een goede voorbereiding én veiligheid. De tocht is er normaal gesproken in twee varianten: een meerdaagse en een eendaagse. Waarbij de eendaagse nooit alleen gevaren mag worden. Het gevaar hierbij is namelijk uitputting, en als je slapend omgaat in je boot terwijl het nacht is, kan dat gevaarlijke situaties opleveren. Marte koos derhalve voor de meerdaagse tocht.

Wat heb je dan nodig? Een zwemvest, alarmfluitje, warme kleding, EHBO-set, zonnebrand, bril en petje, voldoende drijfvermogen in de kajak, kampeeruitrusting, eten, drinken: alles in de kano in waterdichte zakken. Van tevoren verkende Marte de route op mogelijke gevaren: Van Harinxmakanaal, oversteek Slotermeer en de oversteek Alde Karre.

Via de Zwette voer ze naar haar ouders in Boazum, voor een lunch. Het Slotermeer was één van de gevaren. Vanwege de harde wind werd deze oversteek een dag uitgesteld. Op woensdag stak ze, onder begeleiding van haar zusje in een zeilboot, het Slotermeer over. Een prachtige tocht met daarna een mooie overnachting aan de kade in de jachthaven in Woudsend volgde. Nog mooier was de overnachting in de natuur aan het IJsselmeer; wildkamperen en ’s ochtends gewekt worden door de vogels. Voorbij Harlingen probeerde Marte op de officiële Elfstedenroute te komen. Helaas lukte dat niet want de vaarroute via de Sexbierumervaart naar Franeker was dichtgeslibd. Dus werd er omgekeerd en ging de route via het Van Harinxmakanaal naar Franeker. Op het Van Harinxmakanaal was het oppassen geblazen, met de vele grote boten die ze daar tegenkwam. In Franeker bij de vrienden van Kanovereniging 'Onder de Wadden' werd overnacht. Omdat er veel kilometers en vele uren verloren waren gegaan op het Slotermeer en bij de ommekeer bij de Sexbierumvaart, volgde nu een dag van liefst 50 kilometer. Via de Zuidhoekstervaart en Finkumervaart arriveerde Marte juichend in Dokkum. De laatste dag moest ze met flinke tegenwind naar Leeuwarden. Onder de Elfstedenbrug werd Marte, die de Elfstedentocht al volbracht op de fiets, emotioneel. Langs de Bonkevaart, met nog steeds die harde wind tegen, kreeg Marte steun van ouders en vriend om het laatste stuk naar de vereniging vol te kunnen houden.

Wie geïnspireerd is geraakt door deze geweldige prestatie kan voor meer informatie (en eventueel een beginnerscursus) terecht op de website: kvhydronauten.nl