Nep-collectant (77) uit Leeuwarden moet een maand de cel in

Een 77-jarige Leeuwarder die zich heeft voorgedaan als collectant is vrijdag door politierechter Jolanda Lootsma veroordeeld tot een maand cel plus twee maanden voorwaardelijk.

De Leeuwarder is begin september vorig jaar zogenaamd als collectant van KWF Kankerbestrijding langs de deuren gegaan. Het viel getuigen op dat de man mensen op straat om een donatie vroeg. Bovendien klopte de kleur van de collectebus niet. De Leeuwarder verweerde zich door te zeggen dat hij voor meer goede doelen collecteerde. „Ik gebruikte één bus voor alles”, zei de man.

Het was niet het enige wat hij op zijn kerfstok had. Behalve het overtreden van een winkelverbod bij de Jumbo aan het Cambuurplein en de diefstal van een pak mergpijpjes bij de Aldi, was zijn bankrekening gebruikt voor bankrekeningfraude. Een oplichter die zich voordeed als medewerker van de ABN Amro had een vrouw gebeld met de mededeling dat er was ingebroken op haar bankrekening.

De vrouw moest onmiddellijk tot actie overgaan en geld overmaken naar een ING-rekening. Nietsvermoedend had de vrouw tot twee keer toe bijna 1500 euro overgemaakt naar een rekening die op naam stond van de Leeuwarder. Die zei dat hij zijn pas wel vaker uitleende als mensen uit zijn omgeving krap zaten. Ditmaal had hij de pas – plus pincode – aan een wat louche drugsdealer gegeven. „Die man had een tientje nodig, ik dacht hem te helpen”, aldus de verdachte. De politie heeft de identiteit van de onbekende dealer niet kunnen achterhalen.

De fraude werd ontdekt door de ABN Amro bank, die de dochter van het slachtoffer inseinde. De Leeuwarder heeft een strafblad van 16 pagina’s, vooral op latere leeftijd begon hij crimineel gedrag te vertonen. De officier van justitie eiste drie maanden cel. De rechter maakte er een maand zitten van, plus twee maanden voorwaardelijk. De man moet het geld van de bankfraude terugbetalen. Het geld dat in zijn collectebus zat gaat alsnog naar KWF Kankerbestrijding.