Inbreker (20) die 'voor de kick' achttien keer inbrak veroordeeld tot 2,5 jaar cel

Een 20-jarige inbreker uit Leeuwarden is vrijdag voor een achttiental inbraken veroordeeld tot 2,5 jaar cel plus een jaar voorwaardelijk. De straf van de Leeuwarder rechtbank is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

De Leeuwarder pleegde vanaf oktober vorig jaar inbraken in zijn woonplaats, in Dokkum – waar hij uit een school vijf iPads stal – en Grootegast. De buit verkocht hij door. Niet voor drugs, zoals een van de rechters veronderstelde, van het geld kocht hij „kleren enzo”. Hij had verklaard dat hij „voor de kick” op inbrekerspad was gegaan. „Het gevoel dat je iets doet wat niet mag.”

Hij brak in bij woonhuizen en een paar keer bij studentenhuizen in Leeuwarden. Tot twee keer toe keerde hij terug om spullen te stelen die hij bij een eerste bezoek had laten staan. De Leeuwarder heeft een licht verstandelijke beperking en hij is beïnvloedbaar. Eerdere veroordelingen door de kinderrechter en de wetenschap dat hij in een proeftijd liep, hebben hem er volgens de rechtbank niet van weerhouden om nieuwe strafbare feiten te plegen.

De Leeuwarder maakte zich ook schuldig aan verzet tegen de politie en belediging van een agent. Hij komt onder toezicht van de reclassering te staan. Na zijn detentie gaat hij begeleid wonen en moet hij zich laten controleren op middelengebruik. Hij moet aan zeven gedupeerden ruim 5000 euro aan schadevergoedingen betalen.