Leeuwarder (37) krijgt drie jaar cel voor brandstichtingen in zijn eigen straat

De rechtbank heeft een 37-jarige Leeuwarder die in december vorig jaar tot zes keer toe brand stichtte bij woningen en schuttingen in de Auke Stellingwerfstraat in Leeuwarden veel zwaarder gestraft dan de officier van justitie heeft geëist. De man kreeg vrijdag drie jaar cel.

De officier van justitie eiste twee weken geleden een straf gelijk aan het voorarrest – 165 dagen – en de maximale werkstraf van 240 uur.

De rechtbank kon zich niet verenigen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Dat betekent dat de Leeuwarder terug moet naar de gevangenis. Het voorarrest werd vijf weken geleden geschorst, de man moest wel een enkelband om. De rechtbank houdt hem verantwoordelijk voor zes brandstichtingen in de Auke Stellingwerfstraat, de straat waar hij zelf toentertijd woonde.

Meestal stak hij een kliko of een schutting in brand, maar in de nacht van 13 december heeft hij tot twee keer toe brand gesticht bij de woning van zijn buren: eerst bij de voorgevel en een paar uur later bij de achtergevel. De Leeuwarder heeft één brand bekend: in de nacht van 21 december had hij de schutting van de buren een kliko in de hens gestoken.

Hij was herkend op beelden van een bewakingscamera. Hij werd vrijgesproken van het in brand steken van een auto, op 1 december vorig jaar. De rechtbank rekende het hem zwaar aan dat hij het leven van zijn buren in gevaar heeft gebracht. Hoewel hij gediagnosticeerd is als licht zwakbegaafd en er sprake is van een lichamelijke aandoening, houdt de rechtbank de Leeuwarder volledig verantwoordelijk voor zijn daden.

Door de branden ontstond er veel onrust onder de buurtbewoners. Ze durfden nauwelijks de slaap te vatten en organiseerden nachtelijke patrouilles. De Leeuwarder moet aan een van zijn voormalige buren een schadevergoeding van bijna 400 euro betalen. De rechtbank wees aan woningbouwvereniging Elkien een schadevergoeding toe van 11.610 euro.