Studenten Friese Poort winnen Hibertad Challenge 2020

LEEUWARDEN Drie eerstejaarsstudenten Bouwkunde van ROC Friese Poort hebben met hun ontwerp voor een circulaire, verplaatsbare woonzorgunit de Hibertad Challenge 2020 gewonnen.

Halbe Vlietstra overhandigde donderdag namens sponsor Oldenboom de wisselbokaal aan de studenten. Ook ontvingen zij een geldsom van 250 euro.

Tijdens de Hibertad Challenge streden zes Nederlandse ROC’s om het beste duurzame ontwerp voor opdrachtgever Baalderborg Groep. Deze instelling levert zorg aan mensen met een verstandelijke of fysieke beperking.

Verrassend ontwerp

De Challenge-winnaars van ROC Friese Poort hadden tijdens de wedstrijd concurrentie van tweede- en derdejaarsstudenten. ,,De opdracht was een woonzorgstudio- en appartement te ontwerpen”, vertelt Maartje Berenschot, docent Bouwkunde bij ROC Friese Poort.

,,Bas van Dijk, Bianca Mollema en Robin Smits kwamen op het idee hun zorgunits in een kwartcirkel op te stellen, daarbij rekening houdend met de zonnestand en opbrengst van de zonnepanelen in het ontwerp. Ook zorgde deze opstelling ervoor dat de – uit bamboe gefabriceerde – vaste zonwering ’s zomers het zonlicht buitenhoudt en daarmee opwarming voorkomt.

In de winter valt het licht echter onder de zonwering door, met opwarming van de woonzorgunit tot gevolg. Ook gebruikten de jongeren duurzaam sloophout, rockpanel-bekleding en kurk in hun ontwerp. Dat laatste viel de jury op; dit wordt niet vaak toegepast in ontwerpen.”

Zorg voorop

Halbe Vlietstra: ,,In een zorgunit staat zorg voorop. De studenten van ROC Friese Poort hebben hier goed rekening mee gehouden. Hun ontwerp biedt ruimte aan brede deuren, alarmsystemen en duurzame aspecten als het gebruik van zonlicht en bijbehorende temperatuurbeheersingsmethoden.

De Hibertad Challenge bestaat om aan te tonen dat bouwen ook anders kan. Het plan van de winnende studenten past geheel binnen deze filosofie. Bovendien presenteerden Bas, Bianca en Robin hun plannen op een heldere manier tijdens de digitale pitch.”

Nuttige ervaring

De winnaars zelf blijven bescheiden onder alle loftuitingen. ,,Deelname aan de Hibertad Challenge was leerzaam voor ons. We weten nu veel meer over duurzaamheid en zorg dan voorheen. Ook het ontwerpproces was een nuttige ervaring. Het is leuk wanneer je iets kunt ontwerpen dat afwijkt van het normale.”