Wollige tentoonstelling bij Pleed in Leeuwarden

LEEUWARDEN Bij Pleed in Leeuwarden is tot 1 september een tentoonstelling te zien. Allerlei pleeds, gemaakt van Leeuwarder wol, zijn te bewonderen.

De aanleiding van Pleed is het wolaanbod van de Leeuwarder stadsherder Sam Westra. Hij vond het zonde dat de wol van zijn schapen als afval naar China zou gaan. Dit bracht een aantal initiatiefnemers op het idee om Pleed te beginnen.

Nadat de Leeuwarder schapen waren geschoren, gingen ze hard aan het werk. De Pleed-community zit vol vakkundige mensen met kennis van materiaal en techniek. Met de hand werd de wol tot garen gesponnen. Deze garens zijn vervolgens uitgedeeld aan de wevers, de breiers en de hakers die er dekens in allerlei maten van hebben gemaakt. Daarnaast zijn vilten pleeds geproduceerd.

Pleed is een community project zonder commerciële doelstelling. Er hebben een paar honderd vrijwilligers aan meegewerkt, de meesten uit Friesland maar ook uit andere delen van het land. Pleed hoopt te inspireren tot een nieuwe lokale maak-beweging in Nederland.

Pleed bezoeken kan na het maken van een afspraak. Meer informatie: www.pleed.nl.