Expositie ‘Ooft uyt Warmoezerij’ op Dekema State

JELSUM - Op Dekema State is sinds zaterdag de expositie ‘Ooft uyt Warmoezerij’, oftewel fruit uit de tuin, te zien.

De expositie geeft een beeld van de geschiedenis van de tuinen van Dekema State, met veel aandacht voor het leifruit. Behalve het echte fruit in de tuin komen in de state ook veel motieven van fruit voor: op schilderijen en objecten en in ornamenten. Daarvan is op de zolder van Dekema een overzicht te zien.

Eeuwenoude moestuin

De tuinen van Dekema State liggen op vruchtbare grond aan de zuidrand van de terp van Jelsum. Een groot deel ervan wordt al eeuwen gebruikt om groente en fruit te kweken.

In de 18de en 19de eeuw werden ook delen van de ‘tuingronden en hoven’ verhuurd. Het huidige entreegebouwtje was de woning van de tuinman. Uit oude kasboeken blijkt dat er in de tweede helft van de 19de eeuw grote aantallen fruitbomen geplant werden. Er werd destijds op vrij grote schaal groente en fruit geproduceerd.

Opknapbeurt na verval

Na 1980 raakten de tuinen in verval. Na de restauratie van Dekema State in 2000 is de boomgaard met vele oude appel- en perenrassen opnieuw aangelegd en er kwam weer een fruittuin met vele soorten bessen.

Tuinbaas Wim Hoogendam specialiseerde zich in het kweken van leifruit langs de tuinmuur. De term leifruit staat voor ‘geleide fruitbomen’. Door nauwkeurig snoeien en opbinden aan een muur of schutting, of langs een stellage met latten of draden, wordt de groei van de boompjes geleid.

De tuinmuur van Dekema State, waar het leifruit groeit, werd in 1910 gebouwd. Niet alleen als afscheiding van de tuin maar ook om leifruit te kweken. Een spouw zorgt ervoor dat de muur zonnewarmte langer vasthoudt. Daardoor groeien de boompjes beter en leveren ze mooier fruit.

Openingstijden

Het terras en het museum zijn van woensdag tot en met zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Voor het museumbezoek moet gereserveerd worden via www.dekemastate.nl.

Vanaf half september tot en met eind oktober kunnen belangstellenden alleen de weekenden een bezoek brengen. Buiten deze openstellingstijden is de tuin wel te bezoeken wanneer de hekken open staan.