Boeren spelen zaterdagnacht kat-en-muisspel met politie

HEERENVEEN Boeren die zaterdagavond naar Heerenveen trokken, zijn in de nacht van zaterdag op zondag op allerlei plekken samengekomen. Telkens als de politie ter plaatse kwam reden ze we weer naar een nieuwe locatie. De actie eindigde 's nachts rond 3.00 uur.

Tientallen trekkers en auto’s verzamelden zaterdagavond rond 22 uur bij Thialf in Heerenveen. Ze reden urenlang rond op het industrieterrein. Zeker vijf keer werd het distributiecentrum van de Lidl geblokkeerd. Er verzamelden ook boeren bij zuivelfabriek A-ware.

Daarnaast probeerden ze een aantal keer de A7 bij Tjalleberd op te rijden. De politie en Mobiele Eenheid wilden dat voorkomen en blokkeerden de toegangsweg. Dit gebeurde ook bij de toerit bij de A32. Getuigen melden dat ook op binnenwegen bij Beetsterzwaag boeren reden.

Naar Drachten

Na een aantal uur trokken de trekkers en volgauto’s binnendoor richting Drachten. Uit voorzorg stonden bij alle toeritten op de A7 tussen Heerenveen en Drachten ME-busjes klaar om de toegangswegen naar de snelweg te blokkeren als de boeren alsnog besloten om de A7 op te gaan.

Toen de boeren in Drachten arriveerden, stond ook daar veel ME te wachten. Aanwezige persfotografen zagen dat de groep na aankomst in Drachten kleiner werd. De actie lijkt daarmee aan een einde te zijn gekomen.

Zaterdagavond

Eerder op de avond werd een drietal boeren op de N359 tussen Wommels en Bolsward, ter hoogte van Hichtum door de politie van de weg geleid. Zij reden met hun trekkers op een 100-kilometerweg waar geen landbouwverkeer is toegestaan. De drie waren onderweg naar de verzamelplaats in Bolsward. Ze kregen van de agenten een waarschuwing voor het rijden op de N359.

In Joure parkeerden daarnaast enkele trekkers bij de carpoolplaats. Daar is de politie ook in gesprek gegaan met de boeren, waarna ze (voorlopig) vertrokken.

Doel

In verschillende social-mediagroepen werden eerder op de zaterdag plannen gesmeed om te protesteren. Boeren die mee wilden doen aan de actie werd opgeroepen slaapspullen mee te nemen. De actie zou ‘niet een voor een uur, maar kan wel meerdere dagen duren’, werd op de sociale mediakanalen aangekondigd. Doel was om ‘Noord-Nederland onafhankelijk te maken van de rest van Nederland’.