Staten en Stinzen: Vijversburg Tytsjerk

Ik ben naar de achteringang van Vijversburg gefietst. Met mijn plastic jaarkaartje ga ik door het hek en loop door het Frijlân en het grote terrein Ooievaarsnest (hier lag in 2018 de grootste gehaakte deken ooit) naar het historische park achter de villa. Als je duidelijk wilt maken waar je het over hebt, dan zeg je ‘bos van Ypey'.

Lucas Pieters Roodbaard heeft er met zijn slingerpaadjes voor gezorgd dat ik nog steeds niet linea recta naar de villa kan lopen, maar ik kom er wel: onder de ooievaarsnesten door ga op het geluid van de pauwen af en dan zie ik de witte villa verrijzen. Hier, op het eerste hoekje, ligt de eerste steen, gelegd door Age Looxma Ypey (1844). Hoe zou het met hem zijn? We laten zijn koetsier aan het woord.

“Ik moet vandaag meneer naar Leeuwarden rijden. Hij wil iemand spreken over munten en porselein; daar is hij gek op. Nou, dat kan, ik sta klaar met de koets en de paarden. De stad is voor de dieren maar een klein endje. Ik bof natuurlijk met zo’n baas als meneer Age. Trouwens ook met mevrouw Bouwina kan ik goed. Nee, dat is niet zijn vrouw, die heeft hij niet. Het is z’n moeder. Ze wonen met z’n tweeën op Vijversburg. Steenrijk, maar ze houden niet alles voor zichzelf, dat moet gezegd.” 

Het historische park bevat  allerlei kleine attracties, zoals ‘de’ grot. Maar tussen 2014 en 2017 is het landgoed Vijversburg uitgebreid tot wel 30 ha. Er waren al geregeld exposities en ook voor de uitbreiding zijn kunstlievende experts in de arm genomen.

Dat wil gelukkig niet zeggen dat je nergens aan mag komen, in tegendeel. Kinderen kunnen hier hun fantasie de vrije loop laten. En dat moet ook, want speeltoestellen zoek je vergeefs. Bedenk zelf maar wat. Het makkelijkst lukt dat in het waterlabyrint. De meeste kinderen blijven droog, maar voor de zekerheid: diploma A vereist! 

Prijsvraag

Wat weet u over staten en stinzen? Test uw kennis en maak kans op een vorstelijke overnachting in Huize Boschoord in Sint Nicolaasga.