Eindelijk weer bezig na versoepeling coronaregels

Na maanden van coronabeperkingen, konden ze eindelijk weer aan de slag: de dames van de culturele kookgroep van 058samensterk.

In de keuken van de voormalige kantine van VV Leeuwarden is het een drukte van belang. Drie dames zijn in de weer met grote potten en pannen om ruim honderd maaltijden te koken. Eindelijk weer, verzucht Mary Omorogbe. ,,Het is echt zo fijn om weer bezig te zijn, geweldig. Dat heb ik echt wel gemist.”

Mary is een van de eigenlijk vier vrouwen van de culturele kookgroep. Een kookgroep die is opgericht door 058samensterk en een keer per maand kookt in de Cambuursterhoek. ,,Maar die ruimte is nu te klein door de coronamaatregelen”, legt Jerrel Ramdat van 058samensterk uit.

Culturele kookgroep

Ramdat organiseert verschillende activiteiten in de Leeuwarder wijken, zoals sporten, maar ook de culturele kookgroep. De maaltijden gaan gratis naar de deelnemers van 058samensterk. ,,We starten de activiteiten nu weer op. De afgelopen maanden moest alles via Facebook.”

Maar koken via Facebook, dat gaat niet. En dus zijn de dames nu voor het eerst weer bij elkaar. ,,Dit is heel belangrijk voor mij”, vertelt Narmien Ahmed. ,,De kinderen zijn al groot en ik heb geen werk dus heel veel tijd. En hier kan ik sporten en koken.”

De afgelopen maanden hebben Mary Omorogbe en Narmien Ahmed als moeilijk ervaren. ,,Ik was angstig voor corona. Ben drie maanden niet op visite geweest. Af en toe ging ik ‘s avonds met mijn dochter wandelen, meer niet”, haalt Ahmed herinneringen op. ,,Het was echt heel moeilijk. Ik ging alleen naar de winkel. Niet meer naar vrienden, ik kwam amper de deur nog uit.”

Niet meer aan corona denken

De blijdschap was dan ook groot, woensdag, toen de dames begonnen met de voorbereidingen. Zoals boodschappen doen om meer dan honderd maaltijden rijst, kip en salade te bereiden. ,,We hebben gisteren eerst de maaltijd bedacht met zijn drieën. Heel gezellig, lekker weer kletsen”, lacht Ahmed. ,,Lekker babbelen onderweg met hen. Ik had even niet meer het idee om aan corona te denken”, vult Omorogbe aan.

En terug gaat het weer naar de keuken. Want over anderhalf uur komen de eerste mensen hun maaltijd afhalen. ,,En ook dat gaat allemaal met een afstand van anderhalve meter”, herinnert Ramdat toch nog even aan de coronamaatregelen.