Diploma-uitreikingen om niet te vergeten

LEEUWARDEN Een diploma-uitreiking kan in coronatijd niet op de normale manier. Studenten van het Friesland College kregen hun diploma op de meest ongebruikelijke plekken.

Zo kregen studenten van de opleiding Engineering hun diploma’s woensdag in de fabriek van Mannen van Staal in Leeuwarden. Na een rondje langs een reeks zaag-, wals-, frees- en lasapparatuur reden zij - in colonne - naar de hal, waar elke student om de beurt uit de auto werd geroepen om na een praatje het diploma in ontvangst te nemen. Vanuit de auto keek de familie mee.

Op locatie

Zo zochten meer scholen naar alternatieve plekken die dicht bij het werkveld zitten én waar familie mee kon genieten, al was dat soms op afstand. Studenten van de opleiding Toerisme kregen bijvoorbeeld hun diploma’s tijdens een talkshow in Studio Z in Leeuwarden. In drie sessies schoven steeds twintig studenten aan voor een programma, dat via een livestream was te volgen. En kijkers konden via de chat reageren.

Thuis

Ook brachten diverse opleidingen van het Friesland College diploma’s bij de studenten thuis. Zo waren docenten van de opleiding Sociaal Werk een dag op pad met een camper, om negentien studenten hun diploma te bezorgen. Ondertekenen gebeurde aan een campingtafeltje.

Voor die variant koos ook team Dokkum/Drachten van de FC-school voor ZSW, dat diploma’s bracht naar 22 studenten verpleegkunde en naar maatschappelijk verzorgenden. Zij kregen hun diploma thuis uitgereikt.

Op school

Van de opleiding Entree van ZSW kregen alle 54 geslaagden hun diploma in het vertrouwde gebouw Kalmoes op de campus in Leeuwarden. Maar dan wel met een feestje in Hollywood-stijl.

Met alle aandacht voor de richtlijnen en veiligheid van iedereen, maar eveneens met respect voor dit bijzondere moment werden ook in alle FC-gebouwen diploma’s - onder meer door een feestelijke ‘walk-thru’ - zo goed mogelijk gevierd.