Een kijkje achter de schermen bij Dierenopvang de Wissel

LEEUWARDEN Stichting Dierenopvang de Wissel in Leeuwarden zorgt voor de opvang en herplaatsing van zo’n 900 dieren per jaar. Het gaat voornamelijk om honden, katten, konijnen en knaagdieren. Veel mensen weten de Wissel te vinden voor de aanschaf van een huisdier, maar hoe ziet een dag bij De Wissel er eigenlijk uit? In deze reportage: een kijkje achter de schermen van Dierenopvang de Wissel.

Katten schoonmaken en voeren

De dag bij de Wissel begint met het schoonmaken van alle kattenverblijven. Naast de opvang heeft De Wissel ook een kattenpension, waar katten kunnen verblijven wanneer hun baasjes op vakantie zijn. Een groep enthousiaste vrijwilligers helpt bij de dagelijkse werkzaamheden. Nadat de verblijven zijn schoongemaakt, krijgen alle katten te eten. Op de foto een kat die bij in de ziekenboeg verblijft. Ze is herstellende van een operatie aan haar oortjes.

Aandacht

Vrijwilligers helpen om voldoende aandacht te geven aan de katten. Door te spelen en te knuffelen proberen ze de katten zo sociaal mogelijk te maken. Wanneer een kat erg bang is, wordt er op deze manier geoefend om mensen te kunnen vertrouwen.

Voeren

Honden Iedere ochtend worden de hondenverblijven schoongemaakt. Daarna krijgen alle honden te eten. Ook hier helpen de vrijwilligers bij.

Dierenarts

Alle dieren krijgen bij De Wissel de zorg die ze nodig hebben. Wanneer ze bij De Wissel binnen komen worden ze eerst door de dierenarts onderzocht en indien nodig behandeld. Iedere woensdag komt de dierenarts langs. De Wissel beschikt over een speciale dierenartskamer, zodat sommige behandelingen ter plaatse door de dierenarts kunnen worden gedaan.

Chip lezen in dierenambulance

Stichting Dierenopvang de Wissel bestaat uit de dierenopvang én de dierenambulance. Gevonden dieren worden door de dierenambulance naar de opvang gebracht. Bij binnenkomst worden alle dieren gecontroleerd op een chip. Als het dier gechipt is, kan hij snel worden herenigd met de eigenaar.

Uitlaten

De honden zitten bij de Wissel niet 24/7 in hun kennel. De Wissel beschikt over verschillende speelweides. Medewerkers en vrijwilligers trainen en spelen hier met de honden. Daarnaast worden de honden verschillende keren per dag uitgelaten.

Klanten

De medewerkers helpen tijdens openingstijden de klanten. Mensen komen bijvoorbeeld voor een intake of brengen hun kat naar het pension. De Wissel verkoopt ook diervoer en -accessoires. Door de coronamaatregelen is de Wissel alleen op afspraak te bezoeken. Voor een afspraak belt u naar 058-266 43 00.