Pakketje met zwaar vuurwerk gaat via de ‘gewone’ post

Ondanks dat hij de nadelige gevolgen van vuurwerk van dichtbij had ervaren – zijn moeder was een oog verloren – bestelde een Leeuwarder (21) eind vorig jaar bij een webshop in Polen – Bombashop.com – voor 226 euro een pakket met zwaar professioneel vuurwerk. Dat ging ‘gewoon’ via Post.nl.

Het vuurwerk kwam samen met duizenden andere pakketten terecht bij een postsorteercentrum in Nederland. Daar werd het explosieve pakket er tussenuit gevist. De Leeuwarder zei dat hij nooit had verwacht dat het pakket “met de gewone post” mee zou gaan. “Ik dacht, dit is een gespecialiseerd bedrijf. Daar weten ze er wel raad mee”. Hij veronderstelde dat de doos – met daarin 12 mortierbommen, 17 lawinepijlen, 37 ‘Bangers’ en 21 Super Cobra’s – een speciale behandeling zou krijgen. “Ik had nooit gedacht dat het via Post.Nl zou gaan”.

‘Leuk vuurwerk’

Hij voegde eraan toe dat er een CE-keurmerk op het vuurwerk zat. “Ik vind het wel vreemd dat ik het dan niet mag hebben”, zei de man. “Dit zijn dingen waar ze bij de gewone post niet blij van worden”, reageerde de rechter. “Dat is omdat de explosiekracht van zo’n pakket heel fors is, ik denk dat het de handgranaat wel voorbij gaat”. De Leeuwarder zei dat het hem “leuk vuurwerk” leek. “Op de website stonden filmpjes, ik wilde het ook weleens proberen”.

Hij is bekend met de gevaren van vuurwerk: zijn moeder is blind geworden aan een oog, doordat een buurman vuurwerk afstak. Legaal vuurwerk, volgens de verdachte, maar wel verkeerd afgestoken. “Het vloog alle kanten op”. Officier van justitie Siep Buist eiste de maximale werkstraf – 240 uur – en drie maanden voorwaardelijke celstraf. “Dit is professioneel vuurwerk, je mag het als particulier gewoon niet hebben. Dit is gewoon bloedlink”, stelde de officier.

Moeilijk voorstellen

De rechter maakte er 100 uur werken van, plus een voorwaardelijke celstraf van een maand. Brinksma kon zich moeilijk voorstellen dat de Leeuwarder zich met zulk zwaar vuurwerk had ingelaten, terwijl hij de gevolgen van heel nabij had ervaren. “Ik moet u eerlijk zeggen dat ik niet begrijp dat u iets met vuurwerk te maken wilt hebben, als uw moeder daardoor een oog is verloren”.