CityTrain al lekker op stoom

LEEUWARDEN - De Leeuwarder stadstrein rijdt sinds juni weer door de stad. De banken zijn om en om afgezet en tussen alle banken is een doorzichtig zeil geplaatst. Op deze manier kunnen toeristen en overige passagiers veilig genieten van de binnenstad.

De capaciteit van de trein is door deze maatregelen afgenomen naar maximaal 36 passagiers: 9 banken met maximaal 4 personen uit hetzelfde huishouden. Op deze manier is in ieder geval anderhalve meter afstand gegarandeerd, er wordt nog gesproken over het verhogen van de capaciteit door ook toe te staan dat passagiers op alle banken, afgeschermd door zeilen, mogen plaatsnemen.

Ondanks dat bijna alle boekingen zijn afgezegd, verwacht CityTrain Leeuwarden een goede zomer. De eerste groepsboekingen komen weer binnen. Door de indeling van de trein is deze ideaal voor het veilig vervoeren van groepen. Tot nu toe valt de opkomst nog niet tegen: het bezoekersaantal ligt zelfs iets hoger dan vorig jaar in de vergelijkbare dagen.

De binnenstad van Leeuwarden per trein verkennen is ideaal, passagiers krijgen per persoon nieuwe ‘oortjes’ uitgereikt die je mag houden. Onderweg hoor je veel verhalen over, en van Leeuwarden; over gebouwen, over beroemde Leeuwarder personen en veel meer. Ook komen enkele gedichten voorbij, geschreven door Leeuwarder dichters.

De elektrisch aangedreven trein rijdt een gevarieerde route door de binnenstad en komt langs veel highlights, maar ook langs ‘verborgen plaatsen’. Iedere passagier hoort wel iets nieuws over de stad. Het systeem is zo gemaakt dat ieder een taal kan kiezen: Nederlands, Fries, Frans, Duits of Engels.

Het dak beschermt de passagiers tegen de zon en de regen, met regen kunnen zelfs regengordijnen naar beneden. Zo zitten de passagiers altijd comfortabel in de trein. Kaartjes zijn te verkrijgen bij de trein op het vertrekpunt (Wilhelminaplein) en de VVV en bij Ut Streekie. In- en uitstappen is alleen mogelijk op het Wilhelminaplein. Geboekte ritten kunnen ook ergens anders in de stad starten en of eindigen.

Roel Swart,torenwachter Oldehove en stadsgids: ,,Toerist in eigen stad is een geweldige ervaring. Na een paar jaar de trein alleen maar gezien te hebben, besloot ik 1 juni eens mee te gaan. Erg leuke aanvulling voor de stad, ik heb zelfs enkele nieuwe dingen gehoord. De route van het treintje en de route van de pramen vullen elkaar erg goed aan. De een meer door de binnenstad, de ander er meer omheen. Zo krijg je, in combinatie met een bezoek aan de Oldehove, een bijna compleet beeld van de stad.” 

 Jelle de Visser, CityTrain Leeuwarden: ,,Vorige jaren hebben we vaak bewoners van verzorgingshuizen rondgereden door de binnenstad, sommigen waren daar al jaren niet meer geweest. Er is inmiddels ook goede hoop dat deze ouderen de stad weer eens veilig in kunnen gaan in de trein.”

Daan Postma, CityTrain Leeuwarden: ,,Door de afschermingen tussen de banken en doordat iedere bank een aparte instap heeft is de treinrit niet alleen de meest veelzijdige manier om Leeuwarden te ontdekken, maar ook nog eens de veiligste.”