Doorloper | Vrijwilligersteam Pier Pander Museum

LEEUWARDEN - De Doorloper van deze week staat in het teken van Gerard Brattinga, Jan Giesing, Jolanta de Jong. Douwe Elgersma, Elke Stuttje, Jan Menger, Bertie Sinnema en Lajla Kloek. Dit gezelschap zet zich op vrijwillige basis vol overgave in voor het reilen en zeilen van het Pier Pander Museum.

Algemene informatie
In de Prinsentuin in Leeuwarden bevinden zich het museum en de tempel gewijd aan de Friese beeldhouwer Pier Pander (Drachten 1864 – Rome 1919). Pander, zoon van een Friese schipper, groeide uit tot één van de beroemdste Nederlandse kunstenaars van zijn tijd. Een ernstige ziekte maakt hem aan het begin van zijn carrière invalide. Ondanks zijn ziekte wordt hij een succesvol beeldhouwer. Hij leeft en werkt het grootste deel van zijn leven in Rome, maar komt in de zomer vaak terug naar Nederland. In het museum is een overzichtstentoonstelling te zien over leven en werk van Pander. Vorig jaar is het museum geheel opnieuw ingericht. Ieder seizoen is een wisseltentoonstelling te zien van een kunstenaar gerelateerd aan Pander. Zijn levenswerk, een tempel met daarin een groep van vijf marmeren beelden, staat verderop in het park. Als een enthousiaste groep vrijwilligers zijn wij verbonden aan het Pier Pander Museum. Wij bemensen in de zomermaanden de balie en zorgen voor een warm onthaal van de bezoekers. Het museum en de tempel worden beheerd door het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL).

Wat ons als team bindt:
Bewondering voor deze Friese kunstenaar, die ondanks zijn lichamelijke problemen uitgroeide tot de bekendste Nederlandse beeldhouwer van zijn tijd. Wij willen zijn werk graag aan een geïnteresseerd publiek laten zien.

Ons motto:
Vind je dat het beter kan? Doe er wat aan!

We kunnen niet zonder:
Regelmatig een loopje door het mooie hart van Leeuwarden.

We hebben helemaal niks met:
Kouwe drukte.

Feestjes bouwen:
Dat doen we met de andere vrijwilligers van Historisch Centrum Leeuwarden, als we weer een jaar afsluiten waarin we veel bezoekers de mooie dingen van Leeuwarden hebben kunnen laten zien.

Het mooiste uitje dat we hebben ondernomen:
De voorstelling Marijke Muoi tijdens Culturele Hoofdstad.

Leeuwarden is voor ons:
Die mooie stad, waar we stiekem heel trots op zijn.

Als Cambuur weer wint:
Dan weten we: ‘Cambuur komt er aan!’ en juichen we mee met alle supporters in het (hopelijk snel weer) volle stadion.

Als we in een ander land zouden moeten wonen, dan:
Gingen we waarschijnlijk met zijn allen naar: het tweede vaderland van Pier Pander: Italië.

We zouden graag de volgende personen voor een lintje willen nomineren:
Alle vrijwilligers en andere stille en niet betaalde krachten die de Leeuwarder gemeenschap draaiende houden.

We hopen met z'n allen door te gaan tot:
We erbij neervallen, maar rekenen er op dat er zich voordien nieuwe vrijwilligers aanmelden voor het Pier Pander Museum en de andere interessante activiteiten van Historisch Centrum Leeuwarden.

Practische informatie:
Het museum is open van juni tot en met september op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Vanwege Corona hebben we maatregelen getroffen om het bezoek voor iedereen veilig te laten verlopen. Daarom is de Pier Pander Tempel tot nader order niet toegankelijk. Een kaartje kost €2,- voor volwassenen en €1,- voor kinderen. Kijk voor de laatste updates op de website: www.pierpander.nl

Wilt u individueel of als groep meedoen aan deze rubriek? Mail dan naar redactie.hah@ndcmediagroep.nl.