It Doarp Huzum 'met de kop ervoor'

LEEUWARDEN - Het Huzumer skûtsje presteerde de afgelopen jaren steeds beter. Schipper Johannes Meeter en zijn bemanning wilden, met nieuwe zwaarden, in 2020 een serieuze gooi doen naar een podiumplek in het eindklassement van de SKS. Vrij naar een uitspraak van oud-schipper Eildert Lzn Meeter: ,,Met de kop ervoor!". Het is echter allemaal anders.

De Huzumers dachten begin maart nog dat het benefietconcert van Jilt en Vangrail op 13 maart in Neushoorn de kwetsbare financiële positie van de Stichting Vriendenclub Huzumer skûtsje een stuk zou kunnen verbeteren, maar vlak daarvoor kwam de beslissing van het kabinet Rutte dat evenementen met meer dan honderd personen verboden werden. Daarmee werd voor het bestuur van de Stichting al duidelijk dat het wel een heel bijzonder seizoen zou kunnen gaan worden. Maar ook de SKS hield de moed er nog in en verwachtte dat er toch in juli gezeild zou worden. In mei werd tijdens de persconferentie van premier Rutte duidelijk dat evenementen als de SKS zeker tot 1 september niet mogelijk zouden zijn en op 14 mei verscheen het bericht van het SKS-bestuur dat er dit jaar geen SKS-competitie zou zijn.

En wat moet Huzum nu?
'Met de kop ervoor!'. Het schip ligt nog op de wal in Grou. Er wordt veel tijd en energie gestoken, door schipper en bemanning, in onderhoud, kleine reparaties en verbeteringen. Het bestuur vergadert digitaal en beraadt zich omtrent hoe donateurs, vrienden en sponsors bij het skûtsje betrokken kunnen blijven. Met de groep sponsors was er in februari nog een druk bezochte bijeenkomst op de stand van Boot Holland.  Naar verwachting zal het benefietconcert van Jilt en Vangrail in het najaar alsnog doorgaan, zo hopen de Huzumers. Wellicht kan er in september ook nog wel gevaren worden met de traditionele opstappers. Maar vooral wordt uitgekeken naar het weekend van 12 en 13 september wanneer er in Langweer gevaren wordt om de SKS-bokaal. Johannes Meeter wil daar met It Doarp Huzum presteren.

Het bestuur van de Stichting Vriendenclub Huzumer skûtsje is bezig om de vrienden en sponsors deze wedstrijden op een of andere manier van dichtbij mee te kunnen laten maken. Want alleen met hun hulp kunnen de Huzumers de kop ervoor houden. Ook sponsor worden of meer weten over It Doarp Huzum? Kijk dan op de website: itdoarphuzum.nl