Doorloper | Saba maakt haar droom (bijna) waar

LEEUWARDEN - Saba Gilemichael (48) uit Leeuwarden startte samen met haar man en drie zoons een Eritrees/Ethiopisch afhaal- en bezorgrestaurant: Saba’s Food. Daarmee maakt ze haar droom bijna waar. Het liefst wil ze een echt restaurant in het centrum. ,,Maar dit is een mooie, eerste stap."

Waar kom je oorspronkelijk vandaan?
Ik ben geboren in Ethiopië en ben opgegroeid in Eritrea. Toen ik zestien was ben ik samen met mijn vriend Haile gevlucht, omdat het daar te gevaarlijk was. Uiteindelijk kwam ik in Leeuwarden terecht. Ik voel me hier welkom en veilig.

Wilde je altijd al een restaurant beginnen?
Als vluchteling moest ik natuurlijk eerst inburgeren. Je wilt de taal leren en begrijpen hoe alles werkt in een nieuw land. Toen ik jong was wilde ik graag in de kraamzorg werken of in de ouderenzorg. Want ik vind het fijn om andere mensen te helpen. Doordat ik kinderen kreeg, is het toen niet gelukt. Wel deed ik vrijwilligerswerk bij Humanitas. Ik verdiende mijn kost met schoonmaakwerk. De laatste jaren begon het te kriebelen en had ik steeds meer zin om een eigen restaurant te beginnen.Een echt restaurant is nog een te grote stap. Ik kreeg de kans om een afhaalrestaurant te beginnen in de Oostersemarkt aan het Zuidvliet, die kans liet ik niet lopen.

Hoe is dat gekomen?
Ik heb altijd al van koken gehouden. Dan maak ik lekkere Eritreese en Ethiopische hapjes voor vrienden en kennissen. Ik heb de catering verzorgd voor organisaties als Humanitas en de Lions. Daarnaast heb ik ook op festivals gekookt, bijvoorbeeld in de Oosterstraat en het winkelcentrum van Bilgaard. Steeds meer mensen waarderen mijn eten en weten me te vinden.

Run je het restaurant alleen?
Nee, ik doe het samen met Haile en onze drie zoons Noah (22), Kaleb (19) en Ezana (14). Door de week doe ik nog schoonmaakwerk tussen half zes en half zeven. Dan staat Haile in de keuken. Onze zoons brengen de maaltijden bij mensen thuis.

Waar bestaat een Eritrese en Ethiopische maaltijd uit?
De basis is ‘injera’. Dat is een soort pannenkoek. Ze worden geserveerd met vleesgerechten en/of verse groenten. Je eet alles met je rechterhand, waarmee je stukken van de injera afscheurt. De stukjes injera worden als bestek gebruikt om de gerechten mee te eten. 

Eten jullie thuis ook Eritrees of Ethiopisch?
Nee, we eten meestal Hollandse pot. De jongens vinden vooral boerenkool of zuurkool met een gehaktbal lekker. Het zijn echte Friezen, maar wel met een mooi kleurtje.

Hebben jullie nog tijd voor hobby’s?
We zijn een sportfamilie. Noah voetbalt bij MKV, Kaleb doet aan hardlopen in Sneek en Ezana voetbalt bij Leovardia. Haile doet aan fitness en ik badminton bij Oni in Leeuwarden.

Wat vind je belangrijk in het leven?
Eerlijk zijn, hard werken en zorgen voor mensen die het moeilijk hebben. Ik heb gezonde ogen, oren, handen en voeten. Daarom wil ik graag werken voor mijn geld. Maar het allerbelangrijkste in het leven zijn mijn jongens. Ik leef voor mijn kinderen.

Wat vind je mooi aan Leeuwarden?
Ik vind Leeuwarden een rustige stad. Fietsen, lopen, alles kun je hier veilig doen. Ik voel me hier thuis. Soms ga ik naar Rotterdam om vrienden op te zoeken of een kerkdienst bij te wonen. Eventjes in het westen is niet erg. Maar ik ben altijd blij als ik weer in Leeuwarden ben.

Stel je wint een miljoen euro bij een loterij. Wat zou je met het geld doen?
Ik zou eerst geld willen geven aan mensen die het nodig hebben, arme mensen of oude mensen. Met het geld wat overblijft zou ik een mooi Eritrees/Ethiopisch restaurant willen beginnen in het centrum van Leeuwarden. Als mensen binnenkomen moeten ze de sfeer voelen van Ethiopië en Eritrea, ze wanen zich even in een andere wereld. Zo’n restaurant is nog steeds mijn grote droom.

Waar kunnen mensen meer informatie krijgen over Saba’s Food?
Dat kan via ‘sabasfood’ op Facebook en Instagram. 

Wilt u individueel of als groep meedoen aan deze rubriek? Mail dan naar redactie.hah@ndcmediagroep.nl of doe een belletje naar 0641954610.