Vier weken cel voor Amerikaanse 'coronaspuger' in Leeuwarden

Een 24-jarige Amerikaan die op 18 mei een medewerkster van een instelling aan de Eewal in Leeuwarden in het gezicht spuugde, heeft van de politierechter een zwaardere straf gekregen dan gebruikelijk. Dat had alles te maken met corona en de angst voor het oplopen van de ziekte.

Politierechter Gustaaf Wijnands veroordeelde de in New York geboren verdachte tot vier weken cel. De man zit momenteel in Veldzicht in Balkbrug, een justitiële instelling voor gedetineerden met een niet-Nederlandse achtergrond die psychische problemen hebben.

De Amerikaan heeft een psychiatrische voorgeschiedenis. De man zat samen met zijn vriendin op een bankje aan de Eewal, toen hij door het slachtoffer gesommeerd werd om zich te verwijderen.

Op een afstand van plusminus 30, 40 centimeter spuugde de Amerikaan de 29-jarige vrouw vervolgens in het gezicht. De man zei dat hij zich beledigd voelde. Bovendien zou hij de vrouw niet in het gezicht, maar op haar shirt hebben gespuugd. Een getuige had de lezing van het slachtoffer echter bevestigd.

Spugen heeft een extra lading gekregen

In deze tijden heeft spugen volgens officier van justitie Margreeth Meijer een extra lading gekregen. „We leven in coronatijden, veel mensen zijn ziek geworden, veel mensen zijn eraan gestorven. Dit zijn tijden van angst.” Het slachtoffer heeft volgens de officier „een beroerde tijd” gehad.

De vrouw wist niet of de verdachte wel of geen corona had. De Amerikaan is naderhand getest, hij bleek corona-vrij te zijn. „Dat wist hij niet tijdens het spugen”, stelde rechter Wijnands. De rechter oordeelde dat de Amerikaan zich aan zowel bedreiging als mishandeling schuldig heeft gemaakt. Vrijdag veroordeelde het gerechtshof in Leeuwarden nog twee zogeheten coronahoesters tot vijf en twaalf weken cel.

Het verschil met de Amerikaan zat erin dat de twee in hoger beroep veroordeelde mannen tegen een beveiliger en agenten hadden geroepen dat ze corona hadden. Dat had de Amerikaan niet gedaan. „Maar het is uit den boze dat mensen elkaar gaan bespugen. De volksgezondheid is in het geding en de verspreiding van het virus. Spugen draagt bij aan gevoelens van angst”, aldus Wijnands.