Omrin: online reserveren bij milieustraten

Bij de milieustraten van de Omrin in Leeuwarden, Grou, Stiens en Oosterwolde moet binnenkort online gereserveerd worden. Alleen met reservering kan het afval dan bij de milieustraten aangeboden worden.

Sinds de corona-maatregelen is het druk bij de milieustraten. Zo druk, met name in Leeuwarden, dat de wachttijd zomaar op kan lopen tot twee uur. ,,We verwachten binnen enkele weken met het nieuwe systeem met reserveringen te kunnen werken”, zegt Jelmar Helmhout van de Omrin. ,,We waren al met een systeem bezig, maar door de corona-crisis komt het in een stroomversnelling.”

De Omrin start in de gemeenten Leeuwarden en Ooststellingwerf. De andere milieustraten van de Omrin moeten nog wat langer geduld hebben.

Uitwijken naar Grou en Stiens

De regels bij de milieustraten - maximaal vijf auto’s tegelijk op het perron - worden ook langzamerhand wat losgelaten. ,,Dat kan nu omdat de regels vanuit de overheid worden versoepeld. We zijn bezig om de bordessen bij de containers zo in te richten dat er meer mensen op kunnen met inachtneming van de anderhalve meter afstand. In Leeuwarden zijn we daar al mee begonnen, maar de wachttijden zijn er nog steeds.”

Steeds vaker wijken Leeuwarders daarom uit naar de milieustraten in Grou en Stiens. ,,Dat zien we gebeuren, dat mensen de rij zien en de gok nemen om naar bijvoorbeeld Grou te rijden. Maar ook daar kan je de pech hebben dat er een wachtrij is. Al is die vaak wel korter dan de rij in Leeuwarden.”