Woningbeleggers weren kan een kans zijn voor Vlietzone: 'Rem op woningbeleggers interessant'

Voor Leeuwarden zou opkoopbescherming tegen woningbeleggers voor sommige wijken interessant kunnen zijn, vindt wethouder Hein de Haan.

Minister Kajsa Ollongren kondigde deze maand aan dat ze gemeenten de mogelijkheid wil geven ,,om voor de buurten waar dat echt nodig is een opkoopbescherming in te voeren. Hierdoor wordt ongewenste opkoop van schaarse goedkope en middeldure koopwoningen om deze vervolgens duur te verhuren tegengegaan.’’

Als een gemeentebestuur zo’n maatregel in een buurt invoert, is het hier voor beleggers niet meer aantrekkelijk om er huizen te kopen. Ze mogen die dan namelijk niet te huur aanbieden. Het is nog niet duidelijk aan welke eisen een gemeente moet voldoen om de maatregel in te voeren.

,,Het is een heel interessant instrument’’, zegt Hein de Haan. Er zitten twee voordelen aan, vindt de PvdA-wethouder. ,,Ten eerste kun je er de leefbaarheid mee vergroten in kwetsbare wijken.’’

‘De balans in de Vlietzone slaat door’

In de Vlietzone zijn door de jaren heen veel koopwoningen in handen van commerciële beleggers gevallen. In deze wijk woont nu een groot aantal huurders met een brede waaier aan problemen. ,,De balans in de Vlietzone slaat door. Het zou ons een lief ding zijn als we daar iets aan kunnen doen’’, zegt De Haan.

,,Naast de leefbaarheid kan de maatregel ook helpen om het aanbod van betaalbare koopwoningen op peil te houden’’, hoopt hij. Mensen met een bescheiden inkomen kunnen momenteel moeilijk een woning vinden.

Zeker in de prijsklasse onder de twee ton moeten ze vaak opbieden tegen beleggers, die woningen kopen om ze te verhuren. Een deel van de starters grijpt mis en ziet zich gedwongen om te blijven huren, constateert De Haan. Daarvoor zou het instrument van Ollongren deels een oplossing kunnen zijn.

Nadelen van verbod

Aan een verbod kleven overigens ook nadelen. Wanneer een opkoopbeperking in de ene wijk wordt ingevoerd, kunnen problemen zich naar een andere buurt verplaatsen. ,,Ik ben nieuwsgierig naar de praktische werking van het voorstel.’’

Ollongren suggereert dat de opkoopbescherming kan worden aangekleed met extra voorwaarden, die gemeenten de kans bieden om sterker te sturen. Wie voldoet aan eisen van ,,goed verhuurderschap’’, zou met een vergunning kunnen worden uitgezonderd van de opkoopbescherming.

Een algemeen verbod op commerciële verhuurders streeft De Haan niet na: ,,We hebben ze hard nodig voor de woningmarkt.’’ Woningcorporaties zijn door de rijksoverheid financieel flink ingesnoerd en kunnen hierdoor niet voldoende huurwoningen bouwen. Commerciële verhuurders vullen dit gat voor een deel.